Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 24 de ani de la moartea Prințesei Diana
Articole online

24 de ani de la moartea Prințesei Diana

Fericită pentru libertate

În vara anului 1997, Diana părea să se bucure de libertatea la care visase încă din anii în care era căsătorită cu prințul Charles. Cei doi se despărțiseră oficial în 1992 și divorțaseră în 1996, Diana declarând într-un interviu renumit că “în această căsătorie suntem trei,” făcând referire la Camilla Parker-Bowles, actuala soție a lui Charles.

În seara dinaintea morții ei, Diana și Dodi Al-Fayed, fiul proprietarului magazinului Harrods, părăsiseră sudul Franței și au plecat spre Paris. Presa de la acea vreme relata diferite ipoteze despre relația dintre cei doi: unii susțineau că Diana intenționează să renunțe la relație, în timp ce alții spuneau că Al-Fayed urma să o ceară în căsătorie în acea seară.

Chiar după miezul nopții, cei doi au părăsit Hotelul Ritz din Paris, printr-o ușă din spate. Angajaseră o mașină pe care să o folosească drept momeală, care să plece de la intrarea principală a hotelului pentru a păcăli paparazzi. În acest timp, cei doi s-au urmat într-o mașină împrumutată, condusă de Henri Paul, adjunctul securității hotelului.

Ceea ce cuplul nu cunoștea era că Paul era beat, motiv pentru a băgat mașina în tunelul Pont de l’Alma. Doar o persoană din mașină, Trevor Rees-Jones, bodyguardul Dianei, purta centura de siguranță. Al-Fayed a murit instantaneu, în timp ce Diana a fost dusă de urgență la spital.  

Conform mărturiilor, inima Dianei s-a oprit în drum spre spital, însă medicii au intervenit pentru a o readuce la viață. Până la ora patru dimineața, prințesa Diana murise din cauza rănilor provocate în urma accidentului.

Prințesa oamenilor

Evenimentul a devenit mult mai tragic când au început presupunerile că Diana ar fi murit din cauza unor leziuni foarte mici. Deși a suferit și alte probleme, precum un braț rupt și o comoție cerebrală, niciuna nu i-a pus viața în pericol. Dr. Richard Shepherd, patolog criminalist, a scris ulterior într-o carte că “rana ei era extrem de rară, lucru pe care nu l-am mai văzut vreodată în întreaga mea carieră”, continuând să speculeze că probabil ar fi supraviețuit dacă ar fi purtat centura de siguranță.

În întreaga lume, toți oamenii vorbeau despre moarte șocantă a Dianei, milioane de oameni lăsând buchete de flori în fața Palatului Kensington. Peste 3 milioane de oameni au ieșit în stradă în ziua înmormântării sale, în timp ce peste 2,5 miliarde au urmărit totul de la televizor, fiind vorba despre 42% din totalul populației din acel moment.

Povestea tragică a Dianei continuă să aibă ecou, mai ales atunci când comportamentul Familiei Regale se află sub atenția presei internaționale. În ciuda morții sale bruște, ea pare să rămână o prințesă în sufletele oamenilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola