Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 22 septembrie 1776: Nathan Hale este executat de britanici pentru spionaj
Articole online

22 septembrie 1776: Nathan Hale este executat de britanici pentru spionaj

Nathan Hale

22 septembrie 1776: Nathan Hale este executat de britanici pentru spionaj

Absolvent al Universității Yale, Hale s-a alăturat unui regiment din Connecticut în 1775 și a participat cu succes la asediul Bostonului ocupat de britanici. La 10 septembrie 1776, s-a oferit voluntar să treacă în spatele liniilor britanice din Long Island pentru a-i spiona pe britanici în vederea pregătirii bătăliei de la Harlem Heights.

Deghizat în învățător olandez, Hale, care a studiat la Yale, s-a strecurat în spatele liniilor britanice din Long Island și a reușit să adune cu succes informații despre mișcările trupelor britanice pentru următoarele câteva săptămâni. În timp ce Hale se afla în spatele liniilor inamice, britanicii au invadat insula Manhattan; au preluat controlul orașului la 15 septembrie 1776.

Când orașul a fost incendiat la 20 septembrie, soldaților britanici li s-a spus să fie atenți la simpatizanții cauzei patrioților. În seara următoare, 21 septembrie, Hale a fost capturat în timp ce naviga pe Long Island Sound, încercând să treacă înapoi în teritoriul controlat de americani. Deși au apărut zvonuri conform cărora Hale a fost trădat de vărul său primar și loialist britanic Samuel Hale, circumstanțele exacte ale capturării lui Hale nu au fost niciodată descoperite.

Hale a fost interogat de generalul britanic William Howe și, când s-a descoperit că avea asupra sa documente incriminatoare, generalul Howe a ordonat execuția sa pentru spionaj, care a fost stabilită pentru dimineața următoare. După ce a fost condus la spânzurătoare, legenda susține că Hale, în vârstă de 21 de ani, a spus: „Regret doar că nu am decât o singură viață de pierdut pentru țara mea”. Nu există nicio înregistrare istorică care să dovedească faptul că Hale a făcut într-adevăr această declarație, dar, dacă a făcut-o, este posibil să se fi inspirat din aceste versuri din piesa Cato din 1713 a autorului englez Joseph Addison: „Ce păcat este/Că putem muri doar o singură dată pentru a ne servi țara”.

Registration

Aici iti poti reseta parola