Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 22 septembrie 1776: Nathan Hale este executat de britanici pentru spionaj
Articole online

22 septembrie 1776: Nathan Hale este executat de britanici pentru spionaj

Nathan Hale

La 22 septembrie 1776, la New York, Nathan Hale, învățător din Connecticut și căpitan în armata continentală, este executat de britanici pentru spionaj.

22 septembrie 1776: Nathan Hale este executat de britanici pentru spionaj

Absolvent al Universității Yale, Hale s-a alăturat unui regiment din Connecticut în 1775 și a participat cu succes la asediul Bostonului ocupat de britanici. La 10 septembrie 1776, s-a oferit voluntar să treacă în spatele liniilor britanice din Long Island pentru a-i spiona pe britanici în vederea pregătirii bătăliei de la Harlem Heights.

Deghizat în învățător olandez, Hale, care a studiat la Yale, s-a strecurat în spatele liniilor britanice din Long Island și a reușit să adune cu succes informații despre mișcările trupelor britanice pentru următoarele câteva săptămâni. În timp ce Hale se afla în spatele liniilor inamice, britanicii au invadat insula Manhattan; au preluat controlul orașului la 15 septembrie 1776.

Când orașul a fost incendiat la 20 septembrie, soldaților britanici li s-a spus să fie atenți la simpatizanții cauzei patrioților. În seara următoare, 21 septembrie, Hale a fost capturat în timp ce naviga pe Long Island Sound, încercând să treacă înapoi în teritoriul controlat de americani. Deși au apărut zvonuri conform cărora Hale a fost trădat de vărul său primar și loialist britanic Samuel Hale, circumstanțele exacte ale capturării lui Hale nu au fost niciodată descoperite.

Hale a fost interogat de generalul britanic William Howe și, când s-a descoperit că avea asupra sa documente incriminatoare, generalul Howe a ordonat execuția sa pentru spionaj, care a fost stabilită pentru dimineața următoare. După ce a fost condus la spânzurătoare, legenda susține că Hale, în vârstă de 21 de ani, a spus: „Regret doar că nu am decât o singură viață de pierdut pentru țara mea”. Nu există nicio înregistrare istorică care să dovedească faptul că Hale a făcut într-adevăr această declarație, dar, dacă a făcut-o, este posibil să se fi inspirat din aceste versuri din piesa Cato din 1713 a autorului englez Joseph Addison: „Ce păcat este/Că putem muri doar o singură dată pentru a ne servi țara”.

Registration

Aici iti poti reseta parola