Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 22 august 1485: Bătălia de la Bosworth Field
Articole online

22 august 1485: Bătălia de la Bosworth Field

bătălie

22 august 1485: Bătălia de la Bosworth Field

După bătălie, coroana regală, pe care Richard o purtase în luptă, a fost culeasă dintr-un tufiș și pusă pe capul lui Henry. Încoronarea sa ca rege Henric al VII-lea a inaugurat dominația casei Tudor asupra Angliei, o dinastie care avea să dureze până la moartea reginei Elisabeta, în 1603.

În anii 1450, eșecurile englezilor în Războiul de o sută de ani cu Franța, coroborate cu crizele periodice de nebunie suferite de regele Henric al VI-lea, au dus la o luptă pentru putere între cele două case regale, ale căror insigne erau Trandafirul roșu de Lancaster și Trandafirul alb de York. Războiul Rozelor a lăsat puține urme asupra poporului englez de rând, dar a subțiat grav rândurile nobilimii engleze.

Printre membrii familiei regale care au pierit se numără Richard de York, Richard Neville, contele de Warwick și regii Henric al VI-lea și Richard al III-lea. În 1486, căsătoria regelui Henric al VII-lea cu Elisabeta, fiica lui Eduard al IV-lea, a unit casele de Lancaster și York și a pus capăt în mod oficial sângerosului Război al Rozelor.

Bătălia de la Bosworth Field, (22 august 1485), bătălie din Războaiele engleze ale Trandafirilor, purtată la 19 km (12 mile) la vest de Leicester și la 5 km (3 mile) la sud de Market Bosworth, între forțele regelui yorkist Richard al III-lea și ale pretendentului lancasterian la coroană, Henric Tudor (viitorul Henric al VII-lea). A fost, de fapt, ultima bătălie din Războaiele Rozelor și a stabilit dinastia Tudor pe tronul englezesc.

Henric, întors din exil, a debarcat la Milford Haven (7 august) și a mărșăluit spre Richard la Leicester. La începutul zilei de 22 august, armata lui Richard a ajuns într-o poziție superioară pe Dealul Ambien. Aliatul lui Richard, John Howard, duce de Norfolk, a fost ucis în lupta inițială. Deși au fost chemați în zonă de către rege, Thomas, Lord Stanley (mai târziu primul conte de Derby) și Henry Percy, conte de Northumberland, nu au reușit să îi ajute pe yorkezi în luptă. Când Richard a trecut la atac împotriva lui Henric Tudor, Sir William Stanley, fratele Lordului Stanley, care se angajase în privat să-l susțină pe Henric, a atacat flancul lui Richard. 

Registration

Aici iti poti reseta parola