Evenimentul Istoric > Articole online > Un accident stupid a distrus o statuie de patrimoniu UNESCO, în Insula Paştelui
Articole online

Un accident stupid a distrus o statuie de patrimoniu UNESCO, în Insula Paştelui

Statuile Moai fac parte din peisajul insulei de sute de ani. Însă motivul pentru care au fost ridicate a fost întotdeauna un mister.

Existenţa lor este o minune a ingeniozităţii umane, iar semnificaţia lor, o sursă de mister, scrie heritagedaily.com.

Rapa Nui (sau Insula Paştelui, cum este cunoscută tuturor) este celebră datorită enigmaticelor statui din piatră, denumite Moai, care au fascinat generaţii la rând.

Un locuitor al insulei a fost arestat la 1 martie după ce a intrat cu camioneta – vehicul privat, nu comercial – într-una dintre statuile de piatră şi a avariat-o serios, precum şi soclul pe care era amplasată.

Autorităţile locale au apreciat că accidentul a avut loc după ce camionetei i-au cedat frânele şi a început să derapeze la vale.

„Pagubele sunt incomensurabile”, a declarat preşedintele comunităţii indigene Camilo Rapu, pentru CNN.

Primarul insulei, Pedro Pablo Petero Edmunds Paoa, a cerut reglementări mai stricte prin care să se interzică vehiculelor să circule în apropierea statuilor vechi de 1.000 de ani, considerate de UNESCO drept patrimoniu universal. El a încercat să adopte măsuri în acest sens în urmă cu opt ani, dar fără succes, conform declaraţiilor făcut chiar de el pentru cotidianul chilian El Mercurio de Valparaiso.

„Moai sunt structuri sacre cu valoare religioasă pentru populaţia Rapa Nui. În plus, (distrugerea unei statui Moai) este o ofensă adusă culturii care s-a luptat foarte mulţi ani pentru a-şi recupera moştenirea şi arheologia”, a mai spus Rapu.

Turismul excesiv a fost principala preocupare a insulei. În 2019, Jo Anne Van Tilburg, directoarea proiectului Statuile de pe Insula Paştelui, a declarat pentru CNN Travel că un comportament neadecvat al turiştilor – şi a dat drept exemplu vizitatori care se prefăceau că scobesc în nas statuile – a provocat tensiuni între vizitatori şi localnici.

„Sunt 1.000 de statui şi 5.000 de oameni”, a explicat Van Tilburg, care i-a îndemnat pe vizitatori să dea dovadă de respect faţă de comunitatea Rapa Nui şi să contracteze ghizi şi servicii locale pentru ca veniturile din turism să rămână pe insulă.

În 2018, au fost introduse unele măsuri pentru a limita turismul, printre care o modificare a politicii de viză, în sensul că străinii şi chilienii care nu făceau parte din comunitatea Rapa Nui puteau obţine vize pentru doar 30 de zile, în loc de 90 de zile ca până atunci. 

Registration

Aici iti poti reseta parola