Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 21 septembrie 1942: Bombardierul Superfortress decolează pentru prima dată din Seattle
Articole online

21 septembrie 1942: Bombardierul Superfortress decolează pentru prima dată din Seattle

b-29

21 septembrie 1942: Bombardierul Superfortress decolează pentru prima dată din Seattle

B-29 a fost conceput în 1939 de generalul Hap Arnold, care se temea că o victorie germană în Europa ar însemna că Statele Unite vor fi lipsite de baze pe partea de est a Atlanticului de unde să contraatace. Era nevoie de un avion care să se deplaseze mai repede, mai departe și mai sus decât oricare altul disponibil la acea vreme, așa că Boeing s-a apucat să creeze un bombardier greu cu patru motoare. Avionul era extraordinar, capabil să transporte încărcături aproape egale cu propria greutate la altitudini cuprinse între 10-15.000 de metri. De asemenea, a fost dotat cu primul sistem de bombardament cu radar.

Superfortress a efectuat o cursă de testare deasupra Statelor Unite continentale la 21 septembrie, dar nu avea să debuteze în bombardament decât la 5 iunie 1944, împotriva Bangkokului, în pregătirea eliberării Burmei de către aliați din mâinile japonezilor. Puțin mai mult de o săptămână mai târziu, B-29 a efectuat prima sa cursă împotriva părții continentale a Japoniei. La 14 iunie, 60 de B-29 cu baza în Chengtu, China, au bombardat o fabrică de fier și oțel de pe insula Honshu. Deși raidul nu a avut prea mult succes, s-a dovedit a fi un stimulent pentru moralul americanilor, care se aflau acum în ofensivă.

Între timp, Insulele Mariane din Pacificul de Sud au fost recucerite de Statele Unite, în principal pentru a oferi baze aeriene pentru noile lor B-29 – o poziție perfectă de unde să lovească în mod constant continentul japonez. Odată ce bazele au fost gata, B-29 au fost folosite într-o lungă serie de raiduri de bombardament împotriva capitalei Tokyo.

Deși capabile de bombardamente de precizie la altitudini mari, Superforturile (Fortărețele) au început să lanseze dispozitive incendiare de la doar 2000 de metri, bombardând capitala japoneză în încercarea de a frânge voința puterii Axei. Unul dintre raiduri, în martie 1945, a ucis peste 80.000 de persoane. Dar cele mai letale misiuni ale B-29 aveau să vină în august, deoarece era singurul avion capabil să lanseze o bombă de 10.000 de kilograme – bomba atomică.

Enola Gay și Bock’s Car au decolat din Insulele Mariane, pe 6 și, respectiv, 9 august, și au intrat în istorie.

Registration

Aici iti poti reseta parola