Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 18 octombrie 1867: Statele Unite intră în posesia Alaskăi
Articole online

18 octombrie 1867: Statele Unite intră în posesia Alaskăi

Alaska

18 octombrie 1867: Statele Unite intră în posesia Alaskăi

Popoarele indigene au colonizat acest teritoriu neiertător cu mii de ani mai devreme. Achiziția Alaskăi cuprindea 586.412 mile pătrate, aproximativ de două ori mai mare decât Texasul, și a fost susținută de William Henry Seward, secretarul de stat entuziast și expansionist al președintelui Andrew Johnson.

Rusia dorea să vândă SUA teritoriul Alaska, care era îndepărtat și dificil de apărat, mai degrabă decât să riște să îl piardă în lupta cu un rival precum Marea Britanie. Negocierile dintre Seward (1801-1872) și ministrul rus în SUA, Eduard de Stoeckl, au început în martie 1867. Cu toate acestea, publicul american credea că terenul este sterp și lipsit de valoare și a numit achiziția „Nebunia lui Seward” și „Grădina de urși polari a lui Andrew Johnson”, printre alte nume depreciative.

Este posibil ca o parte din animozitatea față de proiect să fi fost un produs secundar al impopularității președintelui Johnson

În calitate de al 17-lea președinte al SUA, Johnson s-a luptat cu republicanii radicali din Congres cu privire la politicile de reconstrucție după Războiul Civil. A fost pus sub acuzare în 1868 și ulterior achitat cu un singur vot. Cu toate acestea, Congresul a ratificat în cele din urmă acordul privind Alaska.

Opinia publică privind achiziția a devenit mai favorabilă atunci când a fost descoperit aur în Nome, Alaska, în 1899, declanșând o goană după aur. Alaska a devenit cel de-al 49-lea stat la 3 ianuarie 1959 și este acum recunoscută pentru resursele sale naturale vaste. În prezent, 25% din petrolul american și peste 50% din fructele de mare provin din Alaska. Este, de asemenea, cel mai mare stat ca suprafață, aproximativ o cincime din suprafața celor 48 de state inferioare la un loc, deși rămâne puțin populat. Numele Alaska provine din cuvântul aleut alyeska, care înseamnă „pământ mare”. Alaska are două sărbători oficiale de stat pentru a comemora originile sale: Ziua lui Seward, observată în ultima zi de luni din martie, celebrează semnarea la 30 martie 1867 a tratatului funciar dintre SUA și Rusia, iar Ziua Alaskăi, observată în fiecare an la 18 octombrie, marchează aniversarea transferului oficial de pământ.

Registration

Aici iti poti reseta parola