Evenimentul Istoric > Articole online > 165 de ani de existență oficială a steagului Japoniei
Articole online

165 de ani de existență oficială a steagului Japoniei

La 4 august 1854, ”Hinomaru” a devenit steagul oficial de pe toate ambarcațiunile japoneze. Drapelul în forma actuală a fost folosit neoficial încă din secolul al 16-lea. În 1870 a fost adoptat pentru prima dată ca steag oficial al țării.

Oficial i se spune Nisshoki (steagul soarelui), însă japonezii folosesc expresia Hinomaru, “cercul soarelui”.

Soarele joacă un rol determinant în mitologia și religia japoneză.

Împăratul este considerat a fi descendent direct al zeiței Soarelului, Amaterasu, iar legitimitatea casei imperiale se bazează pe această sarcină divină care provine și din religia dominantă Shinto.

De altfel, monarhia japoneză este cea mai veche monarhie ereditară din lume.

Numele țării precum și aspectul steagului reflectă importanța soarelui.

În istoria antică, Împăratul Monmu a arborat acest steag încă din anul 701 în curtea imperială, aceasta fiind prima dată oficială când motivul soarelui a fost folosit în Japonia.

Cel mai vechi drapel în această formă se află în templul Unpō-ji, Kōshū, Yamanashi, și datează dinaintea secolului al XVI-lea.

Legenda spune că templul a primit steagul cadou de la Împăratul Go-Rezei în secolul al XI-lea. La acea vreme nu erau steaguri oficiale, ci rolul acestora era doar de a diferenția soldații între ei în timpul unor bătălii.

După adoptarea sa din 1870, steagul a rezistat oficial timp de doar 15 ani, fiind eliminat în 1885.

Fiindcă nu apăruse o nouă lege privind utilizarea steagurilor, acesta a continuat să fie folosit ca un drapel neoficial al Japoniei, scrie World Population Review

În timpul secolului  al XX-lea steagul a fost folosit doar în timpul unor parade sau festivități, în special după victoriile în război. Imediat după Al Doilea Război Mondial a fost nevoie de o permisiune specială din partea autorităților pentru folosirea steagului.

Restricțiile au fost anulate în 1947 și s-a permis arborarea steagului pe domeniul instituțiilor oficiale. În 1948 s-a permis din nou folosirea steagului în timpul sărbătorilor naționale.

La 13 august 1999 a fost declarat din nou drapelul oficial al Japoniei, conform Legii referitoare la drapelul și imnul național. Au rămas însă multe voci care se opun în continuare folosirii acestui steag.

Există proteste și procese intentate statului pe motiv că steagul este un simbol al ultranaționalismului. Mulți japonezi susțin că este și un simbol al imperialismului și al agresiunii, astfel că nu trebuie folosit în public.

Tradiția spune că, în semn de noroc, o persoană poate semna pe un steag mai mic și îl poate dărui unei alte persoane.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, toți locuitorii țării erau obligați să arboreze steagul național pe casele lor, în special în timpul sărbătorilor naționale.

În cazul în care mai mult de un steag străin este arborat lângă cel japonez, atunci se respectă ordinea alfabetică a primei litere din numele fiecărui stat.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola