Incredibilul devenise realitate.
A fost printre primele revolte pe scară largă împotriva regimului lui Nicolae Ceauşescu, un eveniment major, care a repus România, deopotrivă, pe harta opoziţiei împotriva comunismului din Europa Răsăriteană, dar și pe cea a terorii.
În noaptea de 14-15 noiembrie 1987, mai multe sute de muncitori de la Întreprinderea de Autocamioane Braşov au încetat lucrul, ca urmare a primirii întârziate şi mult diminuate a salariilor.
A doua zi, pentru că nu au obţinut explicaţii satisfăcătoare de la şefii lor, o parte dintre ei a ieşit din întreprindere şi s-a îndreptat spre sediile judeţean şi municipal ale Partidului Comunist din oraş.
Pe parcurs, li s-au alăturat mai multe mii de persoane, pentru că nemulţumirile exprimate coincideau cu cele ale oricărui locuitor al Braşovului, cuprinzând solicitări sociale şi, treptat, politice, notează Oana Ionel în „Caietele CNSAS”, numărul 4 din 2009.
În timpul deplasării, grupul de manifestanţi striga: „Hoţii!”, „Toată lumea la primar!”, „Vrem banii înapoi!”, „Vrem duminica înapoi!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem lumină şi căldură!”, „Vrem pastile la bolnavi!”, nemulţumiri valabile pentru marea majoritate a locuitorilor Braşovului.
Unii dintre protestatari au blocat mijloacele de transport în comun (au scos captatoarele de la troleibuze) şi au îndemnat trecătorii să li se alăture.
Astfel, numărul celor care au ajuns în centru a fost de aproximativ de 3-4.000 de persoane, care au descoperit în gestul muncitorilor modalitatea prin care nemulţumirile lor puteau fi exprimate.
Premieră
Pentru prima oară după foarte mult timp, pe străzi au răsunat versurile vechiului cântec patriotic „Deşteaptă-te, române!”.
Şi ca o noutate absolută, s-a strigat „Jos dictatorul!”, „Jos ticăloşii!”.
Spre deosebire de protestele din Valea Jiului din 1977, unde muncitorii lau chemat pe Nicolae Ceauşescu să le satisfacă revendicările, la 15 noiembrie 1987 la Braşov, “conducătorul” era considerat răspunzător de situaţia în care se ajunsese, iar mulţimea a distrus simbolurile puterii, afişate peste tot.