Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 10 octombrie 1944: Opt sute de copii sunt gazați până la moarte la Auschwitz
Articole online

10 octombrie 1944: Opt sute de copii sunt gazați până la moarte la Auschwitz

Auschwitz

10 octombrie 1944: Opt sute de copii sunt gazați până la moarte la Auschwitz

Auschwitz era de fapt un grup de lagăre, denumite I, II și III. Existau, de asemenea, 40 de lagăre „satelit” mai mici. La Auschwitz II, la Birkenau, înființat în octombrie 1941, SS-ul a creat un loc de exterminare complex și monstruos orchestrat: 300 de barăci pentru prizonieri; patru „băi”, în care prizonierii erau gazați; beciuri pentru cadavre și cuptoare de incinerare. Mii de prizonieri au fost, de asemenea, folosiți ca hrană pentru experimente medicale, supravegheate și efectuate de medicul lagărului, Josef Mengele („Îngerul morții”).

La 7 octombrie 1944 a avut loc o mini-revoltă. În timp ce câteva sute de prizonieri evrei erau forțați să transporte cadavrele din camerele de gazare la cuptorul pentru a le elimina, au aruncat în aer una dintre camerele de gazare și au dat foc la o alta, folosind explozibili care le-au fost aduși pe ascuns de la femeile evreice care lucrau într-o fabrică de armament din apropiere. Dintre cei aproximativ 450 de prizonieri implicați în sabotaj, aproximativ 250 au reușit să scape din lagăr în timpul haosului care a urmat. Cu toții au fost găsiți și împușcați.

Conspiratorii care nu au reușit să iasă din lagăr au fost, de asemenea, executați, la fel ca și cinci femei de la fabrica de armament, dar nu înainte de a fi torturate pentru a obține informații detaliate despre operațiunea de contrabandă. Niciuna dintre femei nu a vorbit.

De asemenea, romii au fost selectați de regimul lui Hitler pentru un tratament brutal încă de la început. Considerați „purtători de boli” și „elemente nesigure care nu pot fi puse la muncă utilă”, aceștia au fost marcați pentru exterminare împreună cu evreii din Europa încă din primii ani ai războiului. Aproximativ 1,5 milioane de romi au fost uciși de naziști.

Registration

Aici iti poti reseta parola