Evenimentul Istoric > Articole online > Zoia Ceauşescu a avut o singură dorinţă când a fost arestată la 26 decembrie 1989. Neîndeplinită, din păcate
Articole online

Zoia Ceauşescu a avut o singură dorinţă când a fost arestată la 26 decembrie 1989. Neîndeplinită, din păcate

La 26 decembrie 1989, Reuters transmitea lumii că Zoia Ceauşescu fusese arestată la o zi după ce părinţii ei, Nicolae şi Elena Ceauşescu, fuseseră executaţi la Târgovişte.

Aşa aveau să afle inclusiv americanii despre dorinţa ei din momentul în care cei care o arestaseră se pregăteau s-o urce în duba ce avea s-o ducă în spatele gratiilor.

„Televiziunea bucureșteană a arătat-o astăzi pe Zoia Ceaușescu, fiica dictatorului executat român Nicolae Ceaușescu, care a fost arestat duminică.

A apărut trasă la faţă, sprijinindu-se de un perete din grădina unei case a familiei, cu țigara în mână, lângă apartamentul luxos în care locuise.

Înainte de a fi transportată într-o mașină blindată, ea a întrebat: «Aveți loc în camionul poliției şi pentru pudelii (n.r. – Rasă de câini de mărime mică sau mijlocie, cu părul lung, lățos și creț, ușor de dresat, folosită mai ales la vânatul păsărilor acvatice sau drept câine de companie) mei?”

Televiziunea a arătat, de asemenea, bijuteriile confiscate de la tânăra, care, în mod evident, a împărtășit gustul pentru lux cu mama ei ucisă, Elena.

Printre articolele afișate s-au numărat șapte ceasuri scumpe, bijuterii, 95.000 USD în numerar, tablouri valoroase preluate din muzeele de artă românești și perle «despre care nu credem că sunt false».

«Un bagaj atât de modest pentru o călătorie atât de lungă (la închisoare)», a spus sarcastic comentatorul.

Televizorul a arătat, de asemenea, carnea livrată de la Viena pentru câinii ei.

Un dezertor român de înalt nivel a declarat într-o carte publicată anul trecut că îi raporta Elenei Ceaușescu o dată pe săptămână cu casete înregistrate în secret la reședințele copiilor ei – Zoia, Nicu și Valentin – pentru a-i putea ține sub control”, se arată în arhiva Los Angeles Times.

Fiica foştilor dictatori Nicolae şi Elena Ceauşescu îşi crease un renume de rebelă a Epocii de Aur, la mare concurenţă cu mezinul familiei, Nicu Ceauşescu, arhicunoscut în legătură cu apetitul său „supraomenesc” pentru alcool.

Iată ce detalii remarcau jurnaliştii americani la o lună după ce România scăpase oficial de comunism.

Mai multe detalii puteţi citi în articolul Ruşinea familiei Ceauşescu? Nimfomană şi beţivană… Aşa o descria presa pe Zoia.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola