Evenimentul Istoric > Articole online > Ziua regalității – 10 Mai
Articole online

Ziua regalității – 10 Mai

Cândva Ziua Națională a României, data de 10 mai este celebrată de tot mai puțini români.

Dintr-un comunicat oficial al Casei Regale și din fotografiile de la eveniment, se pare că Ziua Regalității nu a fost uitată complet: ” Ziua de 10 Mai a început, ca în fiecare an, cu ceremonialul militar de la Statuia Regelui Carol I. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, având alături pe Principesa Elena și dl Alexander Nixon, pe Principesa Sofia și pe Principesa Maria, au depus flori la statuia regelui fondator al Dinastiei Naționale și al Statului Român modern. Ceremonialul militar a cuprins intonarea Imnului Regal și a marșului “Luarea Plevnei”, precum și un exercițiu de dexteritate cu arma. Și-au dat concursul militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul. Au fost, de asemenea, militarii Cavaleriei Jandarmeriei Române, care au escortat la plecare mașina Majestății Sale Margareta.”

Tot pe 10 mai a fost organizată și o ceremonie de depunere de coroane la bustul Regelui Maihai I, din Piațeta Regelui din București.

Celebrând venirea lui Carol I în România, la 1866, și încoronarea din 1881, ziua de 10 Mai a fost sărbătoarea națională până în 1947.

Foto> Daniel ANghelescu

 

Registration

Aici iti poti reseta parola