Ziua în care Tragedia a detronat hotărârea de a supraviețui. Jurnal muzical de carantină

 

În această campanie mondială care are ca scop să-i facă pe oameni să stea în case s-a înscris și superstarul Gloria Gaynor. Spălându-se pe mâini, veterana topurilor mondiale de vânzări a cântat refrenul din hitul său I Will Survive. Exact acum 41 de ani, se lansa piesa care avea să detroneze I Will Survive de pe locul I în topurile americane.

Ca o ironie a sorții, cei care au detronat-o pe Gloria Gaynor erau frații Barry, Maurice și Robin Gibb, The Bee Gees. Spun ”o ironie a sorții”, pentru că, tot în aceste zile ale carantinei coronavirusului, melodia lor, ”Stayin’ Alive”, este foarte folosită în clipuri motivaționale, mai ales datorită videoclipului său oficial, în care membrii formației sunt într-o clădire ruinată.

Piesa care a ocupat prima poziție în topurile americane este Tragedy, unul dintre cele trei single-uri de pe albumul Spirits Having Fun, apărut pe piață pe 24 martie 1979. 

Albumul face parte din ”perioada disco” a formației britanice, stilul  prin care și-a făcut revenirea în prim-planul industriei muzicale în anii 1977-1984, după ce, cu un deceniu în urmă cunoscuseră succesul de box-office în muzica folk și rock.

 

Aproape de final, dacă v-au ținut nervii să mai ascultați disco în 2020, este o secvență care a făcut furori la vremea ei. E vorba de efectul de explozie, pe care pare că Barry Gibb îl face din gură, la microfonul acoperit cu palmele desfăcute, precum pâlnia unui patefon.

Mult timp, nimeni nu a crezut că sunetul nu este un efect de calculator, dar, în 1980, într-o emisiune tv, Barry a demonstrat că poate imita o explozie.

Tragedy nu a stat pe prima poziție decât două săptămâni și apoi, parcă încercând să-și demonstreze puterea de a supraviețui, Gloria Gaynor a urcat din nou.