Evenimentul Istoric > Articole online > Ziua în care soarele ne iubește cel mai mult
Articole online

Ziua în care soarele ne iubește cel mai mult

Este considerată punct de balanţă, de răscruce, de schimbare, o zi a absolutului, înscrisă sub semnul focului, care este simbolul soarelui.

La 21 iunie, ora 00 şi 44 de minute, are loc solstiţiul de vară, când din punct de vedere astronomic începe anotimpul vara.

Prima zi de vară este ziua în care ne bucurăm cel mai mult timp de Soare pe parcursul unei zile. După momentul solstiţiului de vară, durata zilei iluminate de Soare începe să scadă, iar cea a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers.

Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia.

Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”, potrivit sursei citate.

Ce este solstiţiul

Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau la cea mai mică înălţime faţă de ecuator.

Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola