Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ziua în care marele Imperiu Roman a fost scos la mezat
Articole online

Ziua în care marele Imperiu Roman a fost scos la mezat

Pe 26 martie 193, pretorienii responsabili cu protecția împăratului roman Pertinax îl asasinează. Imediat scot imperiul la licitație.

Înainte de a fi victima gărzii pretoriene, Pertinax se aliase cu aceasta pentru a-l lichida pe predecesorul său, împăratul Commodus (un scelerat al cărui portret este ilustrat corect în filmul Gladiatorul).

Pertinax era fiul unui sclav eliberat și îmbogățit de pe urma comerțului. Beneficiase de o bună educație și făcuse dovada talentelor sale organizatorice în Armata de la Dunăre, alături de împăratul Marc Aureliu, tatăl și predecesorul lui Commodus.

După ce acesta din urmă a fost asasinat în baie de amanta sa, prefectul gărzii, Laetus, îi propune lui Pertinax să preia puterea.

Acesta, în vârstă de 66 de ani, acceptă, nu fără a promite o primă substanțială pretorienilor, în schimbul sprijinului lor.

Odată ajuns în fruntea imperiului, Pertinax (foto) descoperă situația dramatică a trezoreriei, golită de risipele și serbările fără număr organizate de predecesorul său.

Într-un mod lipsit de menajamente, începe să taie cheltuielile și limitează la strictul minim serbările oferite plebei din Roma.

De asemenea, el drămuiește și privilegiile acordate pretorienilor și renunță să le mai plătească în întregime suma promisă.

Poporul, lipsit de distracție, începe să murmure, iar pretorienii nu întârzie să se revolte. Trei sute dintre ei năvălesc în curtea palatului imperial.

Cu curaj, Pertinax le iese în întâmpinare și încearcă să-i facă să înțeleagă situația financiară dramatică. Însă șeful insurgenților retează din scurt tentativa de lămurire, înfingându-și sabia în pieptul împăratului.

Domnia acestuia durase exact 87 de zile…

Doi senatori se prezintă să ceară succesiunea lui Pertinax, scrie Hérodote. Un anume Didius Iulianus câștigă, oferind fiecărui soldat din garda pretoriană câte 25.000 de sesterți, mai mult decât rivalul său, Titus Flavius Sulpicianus.

Funestă victorie. Deși recunoscut ca împărat de pretorieni și de Senat, Iulianus nu este recunoscut de legiunile de la Dunăre, aflate sub comanda lui Septimiu Sever.

Acesta, profitând de nemulțumirea restului armatei și a poporului, care văzuse cum marele imperiu roman este scos la mezat, vine în viteză la Roma, îl detronează pe Iulianus și ordonă să i se taie capul, la 1 iunie 193.

Apoi dizolvă garda pretoriană și ordonă executatea asasinilor lui Pertinax.

După un război civil care va dura până în 197, între armatele de la granițe, Armata de la Dunăre va sfârși prin a-l impune ca împărat pe Septimiu Sever.

Istoricii afirmă că momentul începutului declinului iremediabil al Imperiului Roman a fost asasinarea lui Pertinax.

Registration

Aici iti poti reseta parola