Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ziua când Enola Gay a adus Iadul pe Pământ
Articole online

Ziua când Enola Gay a adus Iadul pe Pământ

Explozia a distrus oraşul în proporţie de 90% şi a ucis instantaneu 80.000 de oameni; zeci de mii de oameni au murit ulterior în urma expunerilor la radiaţii, notează www.history.com.

Trei zile mai târziu, la 9 august, un alt bombardier B-29, Bockscar, pilotat de maiorul Sweeney, lansa la ora locală 11:02 bomba Fat Boy asupra unui al doilea oraş japonez, Nagasaki. Explozia a determinat la momentul impactului şi ulterior între 40.000 şi 80.000 de victime.

La 15 august 1945, împăratul Japoniei, Hirohito, anunţa la radio, capitularea necondiţionată a Japoniei, consemnând astfel sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Armistiţiul a fost semnat la 2 septembrie 1945, la bordul navei americane USS Missouri.

Proiectul Manhattan

Chiar înainte de izbucnirea războiului, în 1939, un grup de oameni de ştiinţă din SUA – mulţi dintre ei refugiaţi ai regimurilor fasciste din Europa – era preocupat de faptul că Germania nazistă începuse să facă cercetări în domeniul armelor nucleare.

În 1940, guvernul Statelor Unite a început să finanţeze propriul program de dezvoltare a armelor nucleare, care a fost pus sub responsabilitatea comună a Oficiului de Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare şi Departamentul de Război, după intrarea SUA în 1941, în Al Doilea Război Mondial. Corpul de Ingineri al Armatei din SUA a fost însărcinat cu realizarea elementelor necesare programului top-secret, cu nume de cod Proiectul Manhattan, notează site-ul amintit anterior.

În următorii ani, oamenii de ştiinţă din cadrul programului au lucrat pentru a produce materialele-cheie pentru fisiunea nucleară – uraniu-235 şi plutoniu (Pu-239). Au fost trimise la Los Alamos, New Mexico, unde o echipă condusă de J. Robert Oppenheimer a lucrat la transformarea acestor elemente chimice într-o bombă atomică funcţională. În dimineaţa zilei de 16 iulie 1945, a fost efectuat cu succes primul test al unui dispozitiv atomic – o bombă cu plutoniu – în zona specială de teste Trinity din Alamogordo, New Mexico.

Înverșunarea japonezilor

Concomitent, forţele Aliate învinseseră Germania nazistă în Europa. Japonia promisese să lupte până la sfârşit în Pacific, în ciuda previziunilor clare (încă din 1944) că are mici şanse să câştige.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola