Evenimentul Istoric > Articole online > Zgârciții scoțieni sunt pe cale să piardă o moștenire uriașă chiar din cauza lor
Articole online

Zgârciții scoțieni sunt pe cale să piardă o moștenire uriașă chiar din cauza lor

Doar aproximativ 11.000 de persoane, dintre care majoritatea au peste 50 de ani, mai vorbesc această limbă, indică un studiu efectuat de Institutul de Științe ale Limbii de la Universitatea din Highlands și Insule și de către cercetătorii specialişti în gaelica Soillse.

Folosirea acestei limbi este „pe punctul de a se prăbuși”, subliniază autorii studiului. Practica sa este „marginală” în cadrul familiilor și în rândul adolescenților și suferă din cauza declinului populației din extremitatea nord-vestică a Scoției.

Conchur O Giollagein, profesor de cercetare gaelică la această universitate, a descris amploarea provocării de a împiedica dispariția sa ca fiind „imensă”, subliniind nevoia de a crea inițiative pentru apărarea acestei limbi.

Guvernul scoțian a publicat un plan de protejare a limbii gaelice în 2017, recomandând o serie de măsuri, inclusiv utilizarea ei în diverse contexte sociale, oficiale și profesionale.

Un canal TV în gaelică, BBC ALBA, a fost lansat în 2008, în timp ce panouri în gaelică sunt prezente în stațiile de autobuz și în gări.

Potrivit guvernului scoțian, limba este predată pe scară largă în școli, unde peste 7.000 de elevi au ocazia să o învețe. Dar cercetătorii cred că este necesar să se facă mai mult, subliniind „indiferența”  tinerilor față de această limbă, aflăm de pe Rador.

Registration

Aici iti poti reseta parola