Evenimentul Istoric > Articole online > Woodstock nu a fost cel mai mare festival rock din istorie
Articole online

Woodstock nu a fost cel mai mare festival rock din istorie

Peste 400.000 de oameni au participat la Festivalul de la Woodstock, pe scena căruia au urcat vedete precum Janice Joplin, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Carlos Santana, The Who, Creedence Clearwater Revival, Jefferson Airplane și mulți, mulți alții.

Durata planificată inițial a festivalului era de trei zile, dar s-a prelungit cu încă una. Cum organizatorii evenimentului, Michael Lang, John Roberts, Joel Rosenman și Artie Kornfeld nu au putut găsi un loc convenabil pentru desfășurare, au decis să organizeze festivalul la ferma unui lăptar, Max Yasgur.

Aceste lucruri sunt îndeobște cunoscute. Ce se știe mai puțin este că a existat un festival chiar mai mare decât Woodstock: acesta s-a numit The Summer Jam, a avut loc la Watkins Glen, în statul New York, a durat doar o zi (28 iulie 1973) și a adunat 600.000 de oameni, intrând în Cartea Recordurilor ca festivalul cu cea mai mare audiență din istorie.

Numit adesea și „Forgotten Woodstock”, The Summer Jam a avut pe afiș doar trei trupe, ce e drept, fabuloase: The Grateful Dead, The Band și Allman Brothers. Organizatorii evenimentului au fost Shelly Finkel și Jim Koplik și, așa cum spuneam, festivalul trebuia să dureze o singură zi.

Cu toate acestea, mii de fani au venit la Watkins Glen cu o zi mai devreme (pe 27 iulie) și s-au putut bucura de probele de sunet ale idolilor lor, care au devenit ele însele un eveniment aparte. De exemplu, Grateful Dead cu liderul Jerry Garcia au stat pe scenă nu mai puțin de două ore, cântând pentru propria lor plăcere, pe gratis. Și celelalte două trupe, încântate de neașteptata audiență, au cântat fiecare mai multe piese.

Când a venit dimineața de 28 iulie, puhoiul de oameni care venea la concert nu se mai oprea. Pentru organizatori devenise evident că își atinseseră scopul: să depășească asistența de la Woodstock.

De aceea, Finkel și Koplik s-au arătat generoși: au tăiat bilete de 10 dolari pentru doar 150.000 de spectatori. Restul de 450.000 au avut parte de un cadou pe care l-au ținut minte toată viața.

Presa a scris că în timpul festivalului 50 de persoane au fost arestate, patru au murit pe drum și un bebeluș s-a născut.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola