Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Vrăjitoarele sovietice ale nopții băgaseră spaima în nemți
Articole online

Vrăjitoarele sovietice ale nopții băgaseră spaima în nemți

Ea i-a solicitat personal dictatorului sovietic Stalin să-i permită să formeze un escadron de luptă exclusiv feminin.

În timp ce Statele Unite au avut prima femeie pilot de vânătoare în 1993, Uniunea Sovietică a avut multe femei care au zburat în misiuni de luptă în Al Doilea Război Mondial împotriva Germaniei naziste.

Uniunea Sovietică lupta literalmente pentru supraviețuirea sa, aproape fiecare cetățean ajutând la efortul de război. În total opt sute de mii de femei au servit în armata sovietică.

La sfârșitul războiului, existau trei regimente de femei pilot, care au zburat în peste treizeci de mii de misiuni și au dat cel puțin treizeci de eroi ai Uniunii Sovietice.

Unitatea Marinei Raskova a fost organizată rapid în urma invaziei germane din vara anului 1941 și în curând patru sute de femei au fost instruite pentru trei unități.

Prima unitate care a luat parte la lupte – la 16 aprilie 1942, la mai puțin de șase luni de la formare – a fost 586th Fighter Aviation Regiment.

A fost echipată cu o varietate de aeronave în Yakovlev Yak-1, Yak-7B și Yak-9. Unitatea a efectuat mai mult de 4.400 de zboruri și a distrus treizeci și opt de avioane inamice.

Două dintre cele mai renumite femei-pilot ale Uniunii Sovietice, Yekaterina Budanova și Lydia Litvyak.

Litvyak a fost prima femeie pilot de luptă care a doborât un avion inamic și, împreună cu Budanova, s-a numărat printre primii doi piloti de vânătoare care au câștigat titlu de as.

Au fost transferate la cel de-al 9-lea Regiment de Vânătoare „Odessa” – fiind singurele femei care au servit în așa-numitul „Regiment al Așilor”. Ambele au fost doborâte în vara anului 1943 – Budanova avea douăzeci și șase de ani, iar Litvyak avea doar douăzeci și unu.

Au zburat cu biplanul Polikarpov Po-2 cu mare mare success, – aplicând tactica de lăsa motorul la relanti când se apropiau de lângă țintă, astfel încât să se audă doar zgomotul vântului.

Soldații germani au comparat sunetul cu zgomotul făcut de mătură și astfel unitatea a devenit cunoscută sub numele de „Vrăjitoarele nopții” („Nachthexen” în germană).

Regimentul a fost alcătuit în primul rând din voluntare la vârsta adolescenței și puțin peste douăzeci de ani.

 

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola