Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Vodă Hangerli le servește oaspeților de la Stambul femeile ușoare ale Bucureștiului ca pe marile boierese, dar a fost ultima șmecherie la care l-a mai dus capul
Articole online

Vodă Hangerli le servește oaspeților de la Stambul femeile ușoare ale Bucureștiului ca pe marile boierese, dar a fost ultima șmecherie la care l-a mai dus capul

Sultanul Selim al III-lea hotărăște, în ultimii ani ai veacului al XVIII-lea, să termine o dată pentru totdeauna cu Pazvante Chiorul, fost demnitar otoman pe numele lui real Osman Pazvantoğlu, care-și făcuse propriul stat cu capitala la Vidin, de unde nu se mai oprea din jefuit la sud și la nord de Dunăre.

„Constantin Hangerli ar fi adus la curte podărese, curve şi cârciumese, dând petrecere cu desfrâu alături de boierii vremii, în cinstea trimisului sultanului şi pentru a se făli în faţa românilor musafiri, care veniseră fără cucoane.

Deci la vremea mesei le-au poftit să șadă cu boierii, și aducându-le vel postelnicul le-au numit că sunt cucoanele lor, arătând: Iată, aceasta e Brâncoveanca, aceasta Goleasca, aceasta Corneasca, aceasta Filipeasca, aceasta e cutare și aceasta cutare.

Căpitan-Pasa, văzându-le, s-a bucurat, și șezând toate la masă cu vodă și cu boierii și cu turcii, zicandu-le muzicile, după ce-au mâncat s-au sculat.

Ridicând masa, a poruncit Căpitan-Pașa să joace boierii cu cucoanele lor – și-au și jucat, țiind jocul până în seară”, aflăm de la cronicarul Dionisie Eclesiarhul.

După cină, fiecare turc și-a ales câte o doamna pentru culcare, iar boierii au fost cu toții trimiși acasă.

După o așa ispravă, Vodă cade pe gânduri, trecându-i prin minte ipoteza că și-ar putea pierde capul.

„Așa că trimise scrisori la Istambul spre a-l învinovăți pe Hussein de pierderea Vidinului și a evita astfel să fie atras în dezastru de căderea spectaculoasă a vechiului prieten”, scrie istoricul Anton Caragea.

Pașa Husein s-a mai odihnit trei-patru zile prin București după care a plecat să-i explice sultanului cum fusese pusă pe fugă armata lui din cauza lui Hangerli.

Și Husein mai avea un atu: soția lui era în grațiile sultanului.

Drept urmare, sultanul trimise la București capugiul însoțit de un călău, să-i ia capul lui Vodă.

Sentința a fost îndeplinită pe 18 februarie 1800, iar trupul decapitat a fost înmormântat în Biserica Sfântul Spiridon Nou din București, iar capul a fost depus la porta seraiului din Istanbul pentru luare aminte.

Constantin Hangerli avea 40 de ani neîmpliniți.

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola