„Constantin Hangerli ar fi adus la curte podărese, curve şi cârciumese, dând petrecere cu desfrâu alături de boierii vremii, în cinstea trimisului sultanului şi pentru a se făli în faţa românilor musafiri, care veniseră fără cucoane.
Deci la vremea mesei le-au poftit să șadă cu boierii, și aducându-le vel postelnicul le-au numit că sunt cucoanele lor, arătând: Iată, aceasta e Brâncoveanca, aceasta Goleasca, aceasta Corneasca, aceasta Filipeasca, aceasta e cutare și aceasta cutare.
Căpitan-Pasa, văzându-le, s-a bucurat, și șezând toate la masă cu vodă și cu boierii și cu turcii, zicandu-le muzicile, după ce-au mâncat s-au sculat.
Ridicând masa, a poruncit Căpitan-Pașa să joace boierii cu cucoanele lor – și-au și jucat, țiind jocul până în seară”, aflăm de la cronicarul Dionisie Eclesiarhul.
După cină, fiecare turc și-a ales câte o doamna pentru culcare, iar boierii au fost cu toții trimiși acasă.
După o așa ispravă, Vodă cade pe gânduri, trecându-i prin minte ipoteza că și-ar putea pierde capul.
„Așa că trimise scrisori la Istambul spre a-l învinovăți pe Hussein de pierderea Vidinului și a evita astfel să fie atras în dezastru de căderea spectaculoasă a vechiului prieten”, scrie istoricul Anton Caragea.
Pașa Husein s-a mai odihnit trei-patru zile prin București după care a plecat să-i explice sultanului cum fusese pusă pe fugă armata lui din cauza lui Hangerli.
Și Husein mai avea un atu: soția lui era în grațiile sultanului.
Drept urmare, sultanul trimise la București capugiul însoțit de un călău, să-i ia capul lui Vodă.
Sentința a fost îndeplinită pe 18 februarie 1800, iar trupul decapitat a fost înmormântat în Biserica Sfântul Spiridon Nou din București, iar capul a fost depus la porta seraiului din Istanbul pentru luare aminte.
Constantin Hangerli avea 40 de ani neîmpliniți.

- O lecție de diplomație uitată: audiența lui Vasile Alecsandri la Lordul Malmesbury, șeful diplomației britanice
- Sinodul Ecumenic de la Niceea Medalion aniversar la împlinirea a 1700 de ani (325-2025)
- Închipuit urmaș al lui Genghis-Han, admirat de Hitler „Baronul sângeros”, dușmanul feroce al statului bolșevic întemeiat de Lenin