Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Vizitatorii Colosseumului se vor simți ca niște gladiatori în arenă
Articole online

Vizitatorii Colosseumului se vor simți ca niște gladiatori în arenă

Ministerul italian al Culturii a lansat la sfârșitul anului o cerere de ofertă pentru realizarea unei suprafețe retractabile pentru Colosseum, care să ofere vizitatorilor o perspectivă integrală din mijlocul arenei.

Police verso. Degetul mare îndreptat în jos. Un gest care reprezenta condamnarea la moarte pentru gladiatorii romani care își așteptau sentința în centrul arenei, privind către spectatori.

O perspectivă vizuală inaccesibilă celor opt milioane de turiști care vizitează anual Colosseumul. Dar care va deveni posibilă în 2023.

Pantru că, la sfârșitul anului, ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, a anunțat demararea unui mare proiect de restructurare a arenei. El a lansat cererile de ofertă, al căror termen limită a fost 1 februarie 2021.

Lucrările vor începe în cursul acestui an, scrie AFP.

Simbol al lumii antice

„Reconstruirea arenei Colosseumului este o idee uriașă care a făcut înconjurul lumii. Se vorbește despre o intervenție de înaltă tehnologie, care să ofere vizitatorilor posibilitatea de a descoperi, nu doar subteranele, ca astăzi, ci și contemplarea frumuseții Colosseumului din centrul arenei”, a explicat ministrul.

Franceschini, care sprijină acest proiect din 2015, propus de arheologul Daniele Manacorda, a precizat că acesta va permite publicului să înțeleagă mai bine utilizarea și funcționarea acestui „simbol al lumii antice”.

Pentru realizarea ambițiosului proiect, statul italian a decis să aloce suma de 18,5 milioane de euro.

Teren retractabil

„Obiectivul este de a face suprafața solului arenei Colosseumului din nou utilizabilă și de a identifica o soluție tehnică compatibilă și reversibilă pentru a acoperi zonele subterane. Lucrările vor trebui realizate astfel încât să ofere în același timp percepția solului arenei pe aveau loc jocurile dar și viziunea sistemului complex de structuri și mecanisme de dedesubt”, a explicat Franceschini.

Sistemul va fi realizat astfel încât să poată fi activat într-un timp foarte scurt, încăt să permită utilizarea de mai multe ori pe zi.

„Urmărim totul foarte îndeaproape. Orice decizie va trebui examinată împreună cu noi”, a subliniat Alfonsina Russo, directoarea parcului arheologic al Colosseumului.

Odată lucrările terminate, arena va deveni un „înalt loc de cultură”, a mai spus Russo, prin intermediul concertelor și pieselor de teatru ce vor avea loc aici.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola