Cu prilejul unei vizite în Germania de Vest, liderul Republicii Socialiste România avea grijă ca toată lumea să fie mulţumită.
„Rareori, Nicolae Ceaușescu al României pierde ocazia de a-și consolida pretenția asupra titlului de nonconformist de excepție printre liderii Europei de Est.
Săptămâna trecută, a făcut-o din nou, făcând o vizită de trei zile în Germania de Vest, care a fost remarcabilă, deoarece alți doi lideri din regiune, Erich Honecker din Germania de Est și Todor Zhikov din Bulgaria, au anulat recent călătoriile de lungă durată planificate la Bonn.
Se crede că anulările au rezultat din decizia sovietică de a-l pedepsi pe cancelarul vest-german Helmut Kohl pentru că a acceptat noile rachete americane și de a demonstra unitatea Pactului de la Varșovia, într-un moment în care Moscova acuză Washingtonul că a reînviat Războiul Rece.
Domnul Ceaușescu, care în vara trecută a sfidat boicotul olimpic condus de sovietici, a făcut un reverenţă spre Kremlin, reducându-și șederea la Bonn de la cinci zile la două.
El și-a reînnoit criticile în două direcții, față de proiectul rachetelor în Europa, solicitând Statelor Unite să oprească integrarea rachetelor în Europa și către Uniunea Sovietică, să facă „pașii corespunzători”.
De cealaltă parte, domnul Kohl a folosit vizita pentru a respinge acuzațiile sovietice conform cărora Bonn-ul întreţine cererile către fostele teritorii germane din Europa de Est.
Mișcarea domnului Ceaușescu și vizita de săptămâna trecută în Franța a lui Janos Kadar, liderul ungar, par să indice că diplomația superputerilor ar putea să nu fie întotdeauna suficientă pentru a împiedica dialogul cu puteri mai mici.
Într-o linie similară și, în ciuda răcelii continue dintre Washington și Varșovia, în Polonia au fost anunţate vizitele miniştrilor de Externe ai Germaniei de Vest şi Italiei, Hans-Dietrich Genscher şi Giulio Andreotti”, se arată în arhiva NYT.