Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Viaţa pe acoperişuri în America la 1923
Articole online

Viaţa pe acoperişuri în America la 1923

Se ştie că climatul oraşului New York este foarte variabil: termometrul face adevărate salturi mortale: dela 40 grade căldură la umbră în timpul veri, la 30 grade frig în timpul ernei.

Frigul poate fi învins lesne: cărbunii sunt eftini la New York. Dar nu e tot aşa şi şi cu căldura: preţul minim al gheţei nu rezolvă deloc problema.

Cu toate acestea locuitorii New York-ului au un foarte bun mijloc de a lupta contra căldurei, cel puţin în timpul nopţilor de vară, se culcă pe acoperişuri!

Toate casele din New York ori cât de multe caturi ar avea, au acoperişul în formă de terasă, ca şi în Orient. Acest acoperiş serveşte la foarte multe lucruri.

Ici vezi un acoperiş servind de curte de recreaţie copiilor unei şcoli, şi e un spectacol puţin banal, să priveşti la o înălţime de zece sau douăsprezece caturi nişte ştrengari mici jucându-se de-a ascunselea printre coşurile casei.

Mai încolo vezi o cafenea sau un restaurant care s-au stabilit pe acoperiş pentru tot timpul verii.

În cartierele mai populare, acoperişurile aparţin tuturor locuitorilor casei.

Noaptea, când aerul din casă nu mai poate fi respirat, membri familiei se urcă pe acoperişuri, din nenorocire accidentele sunt destul de dese.

În dorinţa  de a uşura viaţa populaţiei sărace, municipalitatea marelui oraş a construit pe multe acoperişuri un fel de grădini, unde muncitorul poate veni să respire un aer mult mai curat decât cel din camera sa întunecoasă.

Registration

Aici iti poti reseta parola