Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Vi-l mai amintiți pe nașul lui Falconetti din filmul Om bogat, om sărac? E ziua lui
Articole online

Vi-l mai amintiți pe nașul lui Falconetti din filmul Om bogat, om sărac? E ziua lui

Când studiile sale s-au încheiat brusc din cauza notelor slabe, s-a îndreptat spre teatru.

După stagii la Academia Stella Adler din Los Angeles şi Pasadena Playhouse, a călătorit în ţară timp de câţiva ani şi a lucrat în teatre regionale. A jucat la Old Log Theatre din Minnesota timp de trei ani.

Nick Nolte este unul dintre actorii de la Hollywood cu o mare abilitate de interpretare a celor mai diferite personaje, mărturie stând rolurile sale.

Este un exemplu de succes al anilor ’70-’80, diversitatea personajelor, statura atletică şi vocea gravă fiind doar câteva caracteristici ale marelui actor.

S-a născut la 8 februarie 1941, în Omaha, Nebraska.

A studiat la liceul Westside din Omaha şi la liceul Benson, absolvind în 1959. A urmat cursurile Pasadena City College din California de Sud şi Arizona State University din Tempe, obţinând şi o bursă în domeniul fotbalului.

De asemenea, a urmat cursurile Eastern Arizona College din Thatcher şi Phoenix College din Phoenix.

În afară de fotbal a mai jucat baschet şi baseball.

Începutul adevăratei sale cariere a fost rolul personajului Tom Jordache, din serialul cu mare priză la public, Rich Man, Poor Man (Om bogat, om sărac) (1976), interpretarea sa extraordinară aducându-i şi o nominalizare la Premiul Primetime Emmy (1976) şi una la Golden Globe (1977), împreună cu o faimă de invidiat.

Nick Nolte s-a făcut remarcat pe ecran prin mai multe pelicule, între care: Who’ll Stop the Rain (1978) şi Heartbeat (1980), înainte de a atinge succesul în filmul 48 Hrs. (1982), în care a jucat alături de actorul Eddie Murphy.

Filmul Down and Out in Beverly Hills (1986) a reprezentat pentru Nick Nolte povestea propriei vieţi.

A jucat în filmul Prince of The Tides (1991), în care actorul a reuşit să dea întreaga măsură a valorii sale, alături de Barbra Streisand.

Pentru această prestaţie a fost recompensat cu Globul de Aur pentru cel mai bun actor (1992), Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Los Angeles (1991) şi o nominalizare la Oscar (1992).

În perioada care a urmat s-a făcut remarcat în peliculele comerciale.

A înregistrat o adevărată performanţă cu pelicula Affliction (1997) pentru care a primit, în 1998, Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Los Angeles, nominalizarea la Globul de Aur în 1999 şi o nominalizare în acelaşi an la Premiul Oscar.

În octombrie 2008, a suferit un accident la o mână în urma unui incendiu care a avut loc pe proprietatea din Malibu.

În iunie 2010, s-a internat într-o clinică de reabilitare din Germania, pentru a lupta împotriva dependenţei de alcool şi droguri.

Actorul a mai fost internat într-o clinică de reabilitare în 2002, după ce a fost arestat la volanul maşinii, în timp ce se afla sub influenţa unor substanţe interzise, ulterior mărturisind că se droga de 4 ani.

În aprilie 2013, şi-a scos la vânzare proprietatea din Malibu pentru 8,25 milioane de dolari.

La 20 noiembrie 2017 a intrat în panteonul vedetelor de la Hollywood primind o stea pe celebrul Walk of Fame.

„Când încă nu eram actor, veneam uneori aici să văd stelele, ele îmi evocau personalităţile pe care le reprezintă, filmele în care au jucat. Este pentru mine o mare onoare să primesc acest omagiu”, declara actorul la acel moment.

 

Sursa: Agerpres

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola