Vasile Soare, ambasadorul României în Rusia ne atrage atenția asupra unui fenomen: "Despre Cimitirul multinațional de la Valea Uzului. Inca din 1994 s-a incercat stergerea urmelor eroilor români. Articol din Adevarul de Cluj, 30 aug.1994"
Valea Uzului (maghiară Úzvölgy) este un sat în comuna Sânmartin din județul Harghita, Transilvania, România
În Cimitirul Internațional al Eroilor din localitate sunt înhumați 1143 de soldați aparținând de șapte naționalități și care au provenit din patru armate (austro-ungară, germană, română și rusă), motiv pentru care locația a căpătat această denumire. Astfel, pe lângă majoritatea formată din soldați maghiari și germani, au fost înmormântați aici soldați români, precum și soldați ruși, sârbi, austrieci și italieni. O proporție semnificativă (984) este formată din soldați neidentificați.
Inițial a reprezentat cimitirul civil al localității, profilul său schimbându-se în timpul Primul Război Mondial în anul 1917, când Armata Ungară a îngropat aici 350 de soldați din regimentele 9 și 10 Honvezi.
După încetarea luptelor și încheierea păcii, s-a trecut la strângerea rămășițelor pământești din locurile de conflict și înhumarea acestora cu onorurile cuvenite.
Astfel, după ce s-a delimitat cimitirul civil existent, și recensământul luptătorilor îngropați deja de către armata austro-ungară în 1917 (350 eroi din regimentul 9-10 Honvezi), asociația Cultul Eroilor – Comitetul Central Bucuresti, în 1926 și 1927, a depus efortul de a identifica și înhuma un număr suplimentar de 793 eroi inamici.
Totodată, Cultul Eroilor a îngrijit lucrările realizate anterior de armata ungară, pregătind cimitirul și pentru ulterioare înhumări de oseminte, dacă se vor afla. S-au realizat lucrări generale de îngrijire generală a cimitirului, ridicându-se gard de 2 metri, construindu-se alei cu pietriș, poartă de acces cu însemnele asociației, ridicarea unei capele pentru slujire religioasă.
Dat fiind că aici se găsesc oseminte din cele 4 armate beligerante ale primului război mondial, respectiv 7 naționalități, cimitirul a căpătat denumirea de Cimitirul Internațional al Eroilor, denumire păstrată până astăzi.După război, prin demersurile Asociației Cultul Eroilor s-au realizat lucrări generale de delimitare, îngrijire și ameliorare: construcția unui gard de 2 metri și a unei porți de acces, precum și crearea unor alei cu pietriș).
De asemenea, au fost înhumați în anii 1926-1927 aici, încă 793 de soldați căzuți în zonă.
Ulterior, în Al Doilea Război Mondial au mai fost înhumați aici alți soldați români, ruși și germani.