Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Vă mai amintiți de Tanța și Costel? Era ziua lui
Articole online

Vă mai amintiți de Tanța și Costel? Era ziua lui

Octavian Cotescu s-a născut la 14 februarie 1931, la Dorohoi. A urmat Liceul Naţional (1942-1944), Liceul Militar din Iaşi, mutat la Timişoara şi Piteşti, care a fost desfiinţat în 1945. Revenit la Iaşi, a reluat cursurile Liceului Naţional.

Când era încă elev în clasa a VI-a, în toamna anului 1946, a susţinut examenul de intrare la Conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi, reuşind cu rolul Mircea Vadu din „Cumpăna”.

A susţinut examenul de diplomă la Institutul de Teatru ‘Matei Millo în 1950, după care a fost repartizat la Teatrul Bulandra din Bucureşti, unde a debutat la 12 mai 1951, în spectacolul „Pădurea” de A.N. Ostrovski.

Generația de aur

I-au fost încredinţate zeci de roluri în teatru şi în film, pe care le-a interpretat cu mult talent.

La Teatrul Bulandra a fost coleg cu actorii Toma Caragiu, Ştefan Bănică, Marin Moraru, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Florian Pittiş, Rodica Tapalagă, Ileana Predescu, Petrică Gheorghiu, Irina Petrescu, Ion Besoiu, Dan Nuţu.

 Între rolurile sale de referinţă amintim: Caţavencu din „O scrisoare pierdută”, Tom din „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, Gogu din „Proştii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, dar şi rolurile din „Tartuffe” de Moliére, „Cabala bigoţilor” de Bulgakov, „Macbeth” de Shakespeare, „Biedermann şi incendiatorii” de Max Frisch, „Revizorul” de Gogol.

A jucat în peste 50 de filme, alături de alţi mari actori, ca Toma Caragiu sau Dem Rădulescu.

A fost distribuit în numeroase emisiuni radio şi tv, realizând, în anii ’70, un cuplu inegalabil cu actriţa Coca Andronescu, în serialul de televiziune „Tanţa şi Costel”.

A jucat în numeroase piese de teatru radiofonic sau tv, în unele având-o parteneră pe soţia sa, actriţa Valeria Seciu. Cei doi s-au cunoscut în perioada în care Valeria Seciu era studenta profesorului A. Pop Marţian la Institutul de Teatru, iar Octavian Cotescu era asistentul profesorului Marţian.

Din 1981 până la sfârşitul vieţii, a fost profesor şi rector al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică. Printre cei mai cunoscuţi actori care i-au fost studenţi se numără Horaţiu Mălăele, Stelian Nistor, Dan Condurache, Maria Ploae, Catrinel Dumitrescu.

 

 

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola