Profesorul continua: „Mulți lucrători urmează cursurile serale, pentru că instrucția a devenit mijlocul de a scăpa din lamentabila situație de muncitori! Visează cu toții birocrația! După doi ani de studii sumare, se poate dobândi postul dorit: un loc în birocrația uzinii.
În educația URSS totul se explică și se raportează la lupta dintre clase.
În istoria artei, spre exemplu, secolul al XVIII-lea manifestă din punctul lor de vedere ultimul grad de corupție al aristocrației feudale (tablourile lui Fragonard și Watteau) și ridicarea noii burghezii (pânzele lui Chardin).
Analizarea unui tablou înseamnă la ei încercarea de a determina cărei clase dominante și cărei clase exploatate corespunde.
Elită din proletariat
Conducătorii bolșevici intenționau să extragă o elită din proletariat. N-au reușit însă, din cauza absurdului lor sistem de educație.
Știți că examenele fuseseră suprimate. Ele s-au reînființat în ultima vreme. Întrebări le înlocuiau, dar întrebări pe grupe de câte patru sau cinci inși, pentru a dezvolta spiritul colectiv. Era destul să răspundă unul! Sunt naivi acești oameni.
Și s-au văzut în cele din urmă nevoiți să facă apel la emigrați, la cei închiși sau deportați în Siberia, intelectuali, tehnicieni și nobili.
Sabotarea planului cincinal
Am întâlnit câțiva baroni baltici deveniți funcționari importanți. Vă amintiți desigur de faimosul proces al inginerilor acuzați de sabotarea planului cincinal.
Unul din ei, inginerul Ramsine, fusese condamnat la moarte, comutându-i-se pedeapsa în ultimul moment la deportare în Siberia.
Astăzi, Ramsine conduce lucrările de pe șantierul de la Magnitogorsk, noul și marele centru industrial din Urali.
S-a făcut, deasemenea apel și la tehnicieni străini. În Rusia, un lucrător care lucrează șapte ore pe zi și care urmează cursurile serale poate deveni inginer în doi ani!
Desigur, știința pură e condamnată. Artă pentru artă? Cât e de burghez!
Totul trebuie pus, împreună cu spiritul, în serviciul colectivității, adică al statului, ceea ce echivalează cu partidul comunist.
Individul nu-și mai poate găsi refugiu într-un domeniu spiritual, sustras fluctuațiilor politice. El aparține cu trup și suflet statului. Forul interior nu mai e respectat”.
Pe hârtie
Întrebat dacă e adevărat că URSS a suprimat militarismul, profesorul răspundea:
„Pe hârtie, da. În mod practic, însă, întreaga viață a fost militarizată. Libertatea e aci pierdută atât pentru individ cât și pentru masă.
Șefii trăiesc sub groaza unui război. Industria grea a fost creată în vederea unei conflagrații de care se tem.
Rusia nu caută să se bată, ea se înarmează contra unei agresiuni posibile, din partea Japoniei, spre exemplu. Toți sunt convinși că un război ar determina căderea regimului”.
”Echitatea și egalitatea nu există în Rusia. Recomandarea unui șef deschide porțile, anulează consemnele cele mai riguruoase și schimbă o hotărâre judecătorească.
Cât despre respectul față de minoritățile naționale, aceasta e iar o vorbă goală.
Amintiți-vă de anexarea cu forța a Georgiei, fără să se țină seama de protestele Societății Națiunilor”, mai amintea profesorul Louis Rugier.