Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Urme umane vechi de 120.000 de ani
Articole online

Urme umane vechi de 120.000 de ani

În Arabia Saudită au fost descoperite seturi de urme vechi de 120.000 de ani aparținând oamenilor.

Setul de șapte urme umane, găsite în jurul unui lac uscat antic din regiunea nordică a Tabukului, sunt cele mai vechi dovezi ale oamenilor din peninsula arabă.

Experții cred că sunt urmele a cel puțin două persoane și spun că ar putea ajuta la înțelegerea rutelor urmate de oameni din Africa.

Noua descoperire sugerează că „rutele, care urmează lacuri și râuri, ar fi putut fi deosebit de importante pentru oamenii” care părăseau continentul, potrivit lui Mathew Stewart de la Institutul Max Planck pentru Ecologie Chimică

El a adăugat: „Urmele sunt o formă unică de dovezi fosile prin faptul că oferă instantanee în timp, reprezentând de obicei câteva ore sau zile, o rezoluție pe care nu o obținem din alte descoperiri”.

Cercetătorii consideră că amprentele aparțin oamenilor moderni, pe baza staturii și a masei deduse de la aceștia, mai degrabă decât neandertalienilor, despre care nu se știe că se aflau în regiune la acea vreme.

Stewart a mai spus: „Știm că oamenii vizitau acest lac în același timp în cu animalele și, neobișnuit pentru zonă, nu există unelte de piatră. Se pare că acești oameni vizitau lacul pentru a obține resurse de apă și pentru a hrăni cu animalele însetate”.

Au fost identificate și urme de elefanți și alte animale alături de 233 de fosile, mai transmite news.sky.com.

Astăzi, peninsula arabă este formată din deșerturi vaste care ar fi fost nelocuibile pentru primii oameni și animalele pe care le vânau.

Cu toate acestea, în ultimul deceniu, cercetătorii au descoperit că zona a fost mult mai verde și umedă.

Richard Clark-Wilson, de la Royal Holloway, Universitatea din Londra, a spus: „În anumite momente din trecut, deșerturile care domină interiorul peninsulei s-au transformat în pajiști cu lacuri și râuri permanente de apă dulce”.

„Prezența animalelor mari, cum ar fi elefanții și hipopotamii, împreună cu pajiștile deschise și resursele mari de apă, ar fi putut face din nordul Arabiei un loc deosebit de atractiv pentru oamenii care se deplasează între Africa și Eurasia”, a adăugat Michael Petraglia, de la Institutul Max Planck pentru Știința istoriei umane.

Registration

Aici iti poti reseta parola