Evenimentul Istoric > Articole online > Una dintre cele două surori care s-au operat acum aproape 100 de ani pentru a deveni bărbați își spune povestea. Fotografii în articol
Articole online

Una dintre cele două surori care s-au operat acum aproape 100 de ani pentru a deveni bărbați își spune povestea. Fotografii în articol

M-am bucurat din fragedă copilărie de o sănătate perfectă și acum nu pot decât să mulțumesc Domnului că m-a făcut „ceea ce sunt”.

Am avut din capul locului un comportament băiețesc.

La școală eram o „fetiță” turbulentă și veșnic îmi băteam colegele.

Pentru părinții mei am fost întotdeauna o calamitate. Dacă mă duceam la școală cu o pereche de ghete noi, veneam cu vârfurile căscate, de pe urma fotbalului.

În echipa atletică

La18 ani, am intrat în echipa atletică printr-o simplă întâmplare și am bătut o sumedenie de recorduri, câștigând medalii de aur, argint și bronz precum și multe alte trofee dintre care am dat o parte ca daruri de nuntă.

În 1930, am participat la o competiție atletică la Praga.

Un fapt care cred că merită să fie înregistrat este că toți concurenții au fost supuși unui examen radiologic mai înainte de a intra în arenă.

Acum, când mă uit înapoi, îmi dau seama cât de mare mi-a fost șansa că nu mi s-a descoperit secretul acolo pe „câmpul de luptă”.

După acest eveniment mi-am întrerupt activitatea sportivă pentru că, întorcându-mă în Anglia, am început să frecventez cursurile de anatomie și psihologie și, studiindu-mă pe mine însămi, mi-am dat seama că nu avea rost să mai concurez alături de femei.

La spital

Am căutat să-mi adun tot curajul pentru a mă supune operației care era necesară „transformării” mele.

La spital m-au introdus într-un salon destinat bărbaților și la început am suferit mult de pe urma timidității, dar în două zile m-am obișnuit cu mediul.

Pacienții nu știau nimic de motivul internării mele.

Am reușit să-mi păstrez taina atât timp cât am stat în spital.

Acum îmi supraveghez cu grijă acțiunile și-mi cântăresc cuvintele, deoarece îmi dau seama că, după ce ai trait 30 de ani ca femeie, nu poți schimba totul și să devii o persoană cu totul diferită în răstimp de numai opt săptămâni.

Aici se încheie destăinuirea lui Mark.

„Minunea din Devonshire” se însoară

Mary Louise Edith Weston era supranumită „Minunea Devonshire”, fiind unul dintre cei mai buni sportivi britanici din anii 1920.

Weston s-a născut cu organele genitale atipice din cauza tulburării dezvoltării sexului (DSD) și a fost înregistrată ca femeie la naștere și crescută ca fată.

În aprilie și mai 1936, Weston a suferit o serie de intervenții chirurgicale corective la Spitalul Charing Cross.

După operație, și-a schimbat prenumele în Mark, s-a retras din competiții, iar ulterior a lucrat ca maseur.

În iulie 1936, Weston s-a căsătorit cu Alberta Matilda Bray și au avut trei copii.

Urmând exemplul lui Mark, fratele său mai mare Harry (cunoscut anterior ca Hilda) și-a schimbat și el sexul în anii 30. Harry s-a sinucis prin spânzurare în timp ce suferea de depresie în 1942.

Mark Weston s-a născut ca Mary Louise Edith Weston pe 30 martie 1905 și a murit 29 ianuarie 1978, în Spitalul Freedom Fields din Plymouth.

Foto: Mark Weston cu soția, Alberta Matilda Bray

Registration

Aici iti poti reseta parola