Evenimentul Istoric > Articole online > Un Van Gogh nemaivăzut de public este scos la licitație
Articole online

Un Van Gogh nemaivăzut de public este scos la licitație

Tabloul, înfățișând Colina Montmartre într-o zi bucolică, va fi vândută la licitație, la sfârșitul lunii martie.

Datând din 1887, această „Scenă din strada Montmartre” surprinde Moara de Piper, în spatele unor garduri de lemn, pe fondul unui cer de iarnă bleu-gri, scrie AFP.

În prim plan, un cuplu se plimbă, iar doi copii se joacă.

Pictura va fi vândută de Sotheby’s pe 25 martie, prin prezentare video simultană la Paris, New York, Hong Kong și Londra. Prețul estimat este de 5 – 7 milioane de euro.

„Tablourile din seria Montmartre sunt rare. Este foarte probabil că va suscita mult interes printre particulari, marii colecționari de Van Gogh care sunt peste tot, și poate chiar și printre instituții”, a declarat pentru AFP Aurélie Vandervoorde, directoarea departamentului de artă impresionistă de la Sotheby’s.

În intinerarul pictorului olandez (1853-1890), acest tablou marchează un punct de cotitură, un început expresionist prin folosirea culorii pentru a crea o impresie care să depășească simpla transpunere a realității.

Tabloul era repertoriat în cataloage (prin imagini alb-negru), însă nu a apărut niciodată public de la achiziția sa de către o familie din Franța, în jurul anului 1920.

Tabloul „va fi mai întâi expus la Amsterdam, unde se găsesc cei mai mari colecționari ai artistului, și va fi studiat la muzeul Van Gogh, care manifestă un interes real pentru operă”, a declarat Claudia Mercier, comisarul de licitație al casei Mirabaud Mercier, căreia proprietarii i-au încredințat lucrarea.

Casa Mercier s-a asociat cu Sotheby’s pentru vânzare. Opera va merge la Hong Kong, apoi va reveni la Paris și în fine la Sotheby’s.

„Este o mărturie despre Montmartre din secolul XIX”, a subliniat Aurélie Vanderovoorde.

Ultimul Van Gogh adjudecat prin vânzare publică, „Muncitor pe un câmp” (1892), a ajuns la 81 de milioane de dolari în 2017, la Christie’s, în New York.

Registration

Aici iti poti reseta parola