Evenimentul Istoric > Articole online > Un tunel secret aztec, din timpul Împăratului Montezuma I, descoperit în Mexic
Articole online

Un tunel secret aztec, din timpul Împăratului Montezuma I, descoperit în Mexic

Ornat cu sculpturi şi picturi, pasajul care datează din secolul al XV-lea a fost construit de Împăratul Montezuma I şi avea legătură cu zeul apei şi fertilităţii – Tlaloc.

Această descoperire face parte dintr-un proiect de conservare cu o durată de 15 ani în jurul Calzada de San Cristobal, loc în care există o structură masivă construită de popoarele indigene acum sute de ani.

Descoperirea a fost anunţată de Institutul mexican de antropologie şi istorie (INAH), care notează că tunelul este ornat cu mai multe gravuri rupestre şi statui, pe care le consideră de o  valoare arheologică enormă.

Tunelul a fost descoperit în timpul unor lucrări destinate construirii unei staţii de autobuz la periferia Ciudad de Mexico.

Tunelul este decorat cu 11 scene sculptate şi cu ceea ce cândva a fost o poartă din lemn. În interior au mai fost descoperite şi alte obiecte, artefacte din sticlă, porţelan, majolică, precum şi bucăţi de statui, gravuri şi inscripţii de-a lungul tunelului. Există o statuie decapitată a unei persoane şezând, precum şi ceea ce par a fi picioarele provenind de la o altă statuie.

Ceea ce i-a interesat cel mai mult pe arheologi sunt imaginile care fac referire la zeul aztec al apei şi al fertilităţii, Tlalo.

Acesta este reprezentat în general cu ochi bulbucaţi şi dinţi de vampir şi este asociat deseori cu fulgerele, porumbul şi apa în reprezentările vizuale şi ilustraţii.

Chiar dacă Tlalo era considerat dătător de viaţă, aztecii se temeau de acest zeu, pentru că aveau impresia că trimitea grindina şi fulgerele şi că era capabil să le otrăvească sursele de apă.

Acest tunel ar fi fost construit de celebrul imperiu aztec al lui Montezuma I, care a adus reforme sociale, economice şi politice vizând întărirea puterii aztece.

Montezuma (Moctezuma) I, care a preluat puterea în 1440, a fost un mare războinic care a fost amintit ca tatăl al imperiului aztec.

Până în secolul al XVI-lea, aztecii au venit să cucerească până la 500 de state mici, care cuprindeau o populaţie totală de 5-6 milioane de oameni, fie prin cucerire sau prin comerț.
Montezuma I a domnit între 1440 şi 1469, urmat de Montezuma II.

Aztecii erau renumiţi pentru agricultura lor, irigaţiile, desecările şi crearea de insule artificiale în lacuri.

Această civilizaţie a dezvoltat o formă de scriere hieroglifică, un sistem de calendar complex şi a construit piramide şi temple celebre, dar era cunoscută şi pentru canibalism şi ritualuri de sacrificiu uman.

În luna mai, arheologii au descoperit resturi umane de la peste 450 de persoane în fostul sit Zultepec-Tecoaque, în actualul Ciudad de Mexico.  Experţii spun că au fost deţinuţi şase luni, apoi hrăniţi şi utilizaţi în scene de sacrificiu .

Erau membrii unui convoi spaniol din Cuba, care au ajuns pe teritoriul aztec în 1520 şi care transportau bunuri pentru conchistadorul Hernan Cortes.

Dar au avut parte de un sfârşit sinistru în mâinile răpitorilor azteci, care i-au ţinut prizonieri.

CREDIT FOTO: theyucatantimes.com

 

Registration

Aici iti poti reseta parola