Evenimentul Istoric > Articole online > Un tablou care valorează o avere, vândut pentru a repara o nedreptate din anii nazismului
Articole online

Un tablou care valorează o avere, vândut pentru a repara o nedreptate din anii nazismului

Un tablou al geniului impresionismului, Camille Pissarro, ”Bulevardul Monmatre. Sfârșit de zi”, este scos la licitație de celebra casă Sotheby’s, prețul de estimat pentru vânzare fiind de 3,5-5 milioane de lire sterline.

Pictura are o poveste impresionantă, dincolo de faptul că face parte din seria de tablouri care l-au consacrat pe Pissarro drept un maestru al peisajelor urbane.

Pânza a făcut parte din colecția privată a Alfred Sommerguth, un evreu milionar care și-a făcu averea în Germania, cunoscutul tutun de pipă Loeser&Wolff. În anii instaurării nazismului, Sommerguth a plătit pentru a fugi în Cuba și de acolo în SUA. Prețul a fost confiscarea averii, în special a colecției sale de artă. Multe opere fac și acum obiectul litigiilor, dar 22 de tablorui milionarul a reușit să le trimită în Elveția, într-o bancă.

Printre ele era și cel de Pissarro. Nu a reușit să le recupereze, până la moartea sa, în 1950, dar urmașii au ajuns la o înțelegere cu actualul posesor. Pentru a finaliza înțelegerea, tabloul a fost scos la vânzare.

Foto: Casa Sotheby’s

 

Registration

Aici iti poti reseta parola