Evenimentul Istoric > Articole online > Un Serviciu Secret răbufnește: Pandemia de coronavirus este folosită pentru spionaj
Articole online

Un Serviciu Secret răbufnește: Pandemia de coronavirus este folosită pentru spionaj

O intensificare a activităţilor vizând slăbirea statului, pe fondul pandemiei cu noul coronavirus, în cursul căreia o serie de puteri străine şi-au înmulţit încercările de a influenţa sentimentele publicului, a fost constatată de Sapo.

Șeful Agenţiei suedeze de informaţii interne şi contraterorism Sapo, Klas Friberg, a spus aceasta cu ocazia prezentării raportului său anual.

Acesta este un „exemplu clasic” al modului în care puteri străine încearcă să folosească „crize în desfăşurare în propriile lor interese”, a menţionat analistul Sapo Kennet Andersson, refuzând să dea detalii.

Klas Friberg a atras atenţia, potrivit Agerpres, că este necesară „sporirea vigilenţei” şi întărirea securităţii informatice pentru a împiedica puterile străine să obţină acces la informaţii sensibile, nu în ultimul rând având în vedere faptul că un număr sporit de angajaţi din companii şi instituţii guvernamentale lucrează de acasă din cauza epidemiei, folosind uneori conexiuni de internet mai slab securizate.

China și Rusia, ca de obicei pe primul loc

Sapo a consemnat în raportul său anual că aproximativ 15 state au ofiţeri de informaţii în Suedia, cel mai mare pericol reprezentându-l China şi Rusia.

Agenţia „consideră că există un risc de atacuri şi crime violente inspirate de extremismul de dreapta şi se menţine în acelaşi timp ameninţarea islamismului violent”, a afirmat Friberg.

Nivelul de alertă teroristă în Suedia rămâne ridicat, nivelul 3 pe o scară de la 1 la 5.

Registration

Aici iti poti reseta parola