Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un oficial chinez a declarat că „Putin este nebun”, dar este posibil ca Beijingul să încerce să aibă ambele variante, distanțându-se de războiul din Ucraina și susținând în același timp Rusia financiar
Articole online

Un oficial chinez a declarat că „Putin este nebun”, dar este posibil ca Beijingul să încerce să aibă ambele variante, distanțându-se de războiul din Ucraina și susținând în același timp Rusia financiar

Vladimir Putin și Xi Jinping

Un oficial chinez a declarat că „Putin este nebun”, dar este posibil ca Beijingul să încerce să aibă ambele variante, distanțându-se de războiul din Ucraina și susținând în același timp Rusia financiar

Săptămâna aceasta, după ce mai mulți oficiali chinezi anonimi l-au atacat pe Putin în comentarii făcute pentru Financial Times, unii au sugerat că un alt aliat al lui Putin se întoarce împotriva acestuia – dar, în ciuda criticilor, China a rămas alături de Rusia.

„Este posibil ca Republica Populară Chineză să încerce să aibă ambele variante”, a declarat pentru Insider Robert English, profesor la University of Southern California, care studiază Rusia, Uniunea Sovietică și Europa de Est. 

Este posibil ca această țară să încerce să se distanțeze de războiul din Ucraina – în timp ce nu ia de fapt nicio măsură semnificativă pentru a descuraja eforturile lui Putin – pentru a-și gestiona mai bine propriile relații cu Occidentul, potrivit lui English.

„Războiul este în beneficiul Beijingului, deoarece distrage atenția Occidentului de la confruntarea cu China și, de asemenea, se bucură de importuri de energie la preț redus din Rusia, ambele lucruri pe care doresc să le continue”, a explicat el. „Dar ei nu vor ca legăturile comerciale cu Europa să aibă de suferit, așa că trebuie să pară că într-un fel critică Rusia”.

Relația dintre Vladimir Putin și liderul chinez

Cu 20 de zile înainte de invazia din februarie, Putin și liderul chinez Xi Jinping au declarat că relația dintre cele două țări nu are „nicio limită”. De la invazie, China a servit drept partener comercial cheie pentru Rusia, refuzând să instituie sancțiuni și continuând să cumpere energie rusească. Pe măsură ce națiunile occidentale au tăiat legăturile cu Rusia, comerțul cu China a fost un colac de salvare pentru Kremlin, ajutând la finanțarea efortului său de război.

Începând cu luna august, importurile chinezești din Rusia au crescut cu aproape 60% față de anul precedent, în timp ce exporturile către Rusia au crescut cu 26%, a relatat Reuters, citând date vamale. Creșterea importurilor a fost determinată parțial de o creștere de 22% a importurilor de petrol, chiar în momentul în care țările europene au adoptat o strategie pentru a se îndepărta de produsele energetice rusești.

De asemenea, China s-a abținut în mare parte de la a condamna public războiul, acuzând chiar NATO că a împins conflictul dintre Rusia și Ucraina până la „punctul de ruptură”. Când Consiliul de Securitate al ONU a votat în septembrie pentru a condamna anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene ca fiind ilegală, China s-a abținut. Iar în decembrie, ministrul chinez de externe a declarat că țara va „aprofunda încrederea reciprocă strategică și cooperarea reciproc avantajoasă” cu Rusia.

Dar au existat unele indicii că Beijingul este nemulțumit de situația din Ucraina. În timpul unei întâlniri din septembrie, Putin a recunoscut că Xi avea „întrebări și îngrijorări” cu privire la război. Iar în raportul FT publicat săptămâna aceasta, mai mulți oficiali chinezi au încercat să distanțeze China de invazia din Ucraina, exprimându-și chiar neîncrederea în Putin în mod direct.

„Putin este nebun”, a declarat un oficial chinez anonim pentru FT. „Decizia de invazie a fost luată de un grup foarte mic de oameni. China nu ar trebui să urmeze pur și simplu Rusia”.

Deși rapoartele au sugerat că Putin ar putea pierde sprijinul aliaților săi, English a fost sceptic.

„Aliații lui Putin nu se „întorc împotriva lui”, ci doar își exprimă nemulțumirea față de dificultățile pe care le provoacă războiul său din Ucraina”, a spus el. „Există o mare diferență”.

Registration

Aici iti poti reseta parola