Evenimentul Istoric > Articole online > Un mare ziar american anunță îmblânzirea lui Hitler!
Articole online

Un mare ziar american anunță îmblânzirea lui Hitler!

Previziunea cu care a dat-o-n bară este că Adolf Hitler se cumințise după ce petrecuse nouă luni în închisoare și că urma să se pensioneze.

Știrea a apărut pe 20 decembrie 1924, în New York Times, fiind transmisă de corespondentul din Germania.

Adolf Hitler tocmai fusese eliberat condiționat din Fortăreața Landsberg am Lech, din Bavaria, după ce primise o condamnare de cinci ani de închisoare, pentru celebrul Complot de la Berărie, o tentativă eșuată a național-socialiștilor de a pune mâna pe putere. În cele nouă luni de detenție, Hitler tocmai scrisese Mein Kampf și făcuse planuri concrete pentru iadul pe care avea să-l dezlănțuie asupra omenirii.

Dar, la poarta închisorii, el părea un ”pensionar” în vârstă, pe atunci, de 35 de ani.

Știrea din New York Times:

”Hitler, îmblânzit în închisoare

Eliberat condiționat, se așteaptă ca el să se întoarcă în Austria.

Berlin, 20 decembrie – Adolf Hitler, care a fost cândva demi-zeul extremiștilor reacționari, a fost eliberat condiționat astăzi din Fortăreața Landsberg, Bavaria, și imediat a plecat cu o mașină spre Munchen. Arăta mult mai trist și mai înțelept astăzi decât primăvara trecută, când el,  împreună cu Ludendorff (Erich von Ludendorff, erou german din Primul Război, devenit apoi un simbol al naționaliștilor n.n.) și alți extremiști radicali, a apărut în fața instanței din Munchen, fiind acuzat de complot pentru răsturnarea guvernului. Comportamentul său pe timpul detenției a convins autoritățile că el, ca și organizația sa, cunoscută ca Volkischer, nu mai sunt de temut. Se crede că se va retrage la viața sa privată și va reveni în Austria, țara sa natală.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola