Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Un fost ambasador în România a cumpărat cel mai valoros manuscris medieval scos la licitație
Articole online

Un fost ambasador în România a cumpărat cel mai valoros manuscris medieval scos la licitație

Biblie

Un fost ambasador în România a cumpărat cel mai valoros manuscris medieval scos la licitație

Un manuscris vechi de 1.100 de ani a fost vândut cu 38.126.000 de dolari americani, devenind astfel cel mai valoros manuscris medieval scos la licitație.

Codex Sassoon, care conține o versiune aproape completă a Bibliei ebraice, a fost cumpărat de Alfred H. Moses și va fi donat Muzeului ANU al poporului evreu din Israel.

Moses, care a fost ambasador al SUA în România între 1994 și 1997, a comentat motivul pentru care a dorit să dăruiască acest manuscris muzeului:

„Biblia ebraică este cea mai influentă carte din istorie și constituie piatra de temelie a civilizației occidentale. Mă bucur știind că ea aparține poporului evreu. A fost misiunea mea, realizând semnificația istorică a Codexului Sassoon, să am grijă ca acesta să se afle într-un loc cu acces global pentru toți oamenii. În inima și în mintea mea, acel loc era țara Israelului, leagănul iudaismului, unde a luat naștere Biblia ebraică. În Israel, la ANU, ea va fi păstrată pentru generațiile viitoare ca piesă centrală și bijuterie a întregii și amplei expuneri și prezențe a poveștii evreiești.”

Codexul Sassoon datează de la sfârșitul secolului al IX-lea sau începutul secolului al X-lea și are o istorie îndelungată. Acesta a fost scos la licitație de casa Sotheby’s din New York, care se aștepta ca obiectul să fie cumpărat pentru o sumă cuprinsă între 30 și 50 de milioane de dolari.

Institutul pentru Cercetarea Manuscriselor Bibliei Ebraice a publicat recent un raport despre Codexm după ce a examinat manuscrisul în lumină vizibilă, în infraroșu apropiat și în ultraviolete. Aceștia au stabilit că are legături cu un alt manuscris evreiesc medieval important, Aleppo Codex, și că nu ar fi putut fi scris mai târziu de 925 d.Hr.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola