Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un dinozaur suferea de cancer acum 76 de milioane de ani, dar a murit înecat
Articole online

Un dinozaur suferea de cancer acum 76 de milioane de ani, dar a murit înecat

Osul din piciorul inferior aparținea unui Centrosaurus ierbivor, care a trăit în urmă cu aproximativ 76 de milioane de ani în ceea ce este numit acum Parcul dinozaurilor din sudul statului Alberta, Canada.

Paleontologii au crezut inițial că forma ciudată a osului se datora unei fracturi care nu se vindecase bine. Dar un nou studiu, publicat în The Lancet Oncology, compară structura internă a fosilei (de mai sus) cu o tumoră osoasă de la un pacient uman.

Concluzia: dinozaurul a suferit de un cancer care, la om, atacă în primul rând adolescenții și tinerii. Boala provoacă tumori de țesut osos imatur, frecvent în oasele lungi ale piciorului.

Nu este prima dată când s-a descoperit cancer în resturile fosile. Oamenii de știință au identificat tumori benigne în fosilele Tyrannosaurus rex și artrită în hadrosaurs, precum și un osteosarcom la o broască țestoasă veche de 240 de milioane de ani. Dar cercetătorii spun că studiul lor este primul care confirmă un diagnostic de cancer la nivel celularla un dinozaur.

Oamenii de știință, inclusiv paleontologii, patologii, un chirurg și un radiolog, au examinat fosila cu scanări computerizate de înaltă rezoluție tomografică și au examinat secțiuni subțiri la microscop pentru a evalua structura celulelor.

Ei au descoperit că tumora era suficient de avansată încât probabil afecta animalul de ceva timp. Cu toate acestea, din cauză că fosila a fost găsită împreună cu o mulțime de alte exemplare Centrosaurus, dinozaurul a murit probabil într-o inundație cu restul turmeisale și nu din cauza cancerului.

Cercetatorii spun ca diagnosticul lor poate duce la noi perspective despre originile bolilor evolutive,aflăm de pe sciencemag.org.

Registration

Aici iti poti reseta parola