Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un bolnav de Alzheimer se îndrăgostește de soția sa și se căsătorește cu ea a doua oară
Articole online

Un bolnav de Alzheimer se îndrăgostește de soția sa și se căsătorește cu ea a doua oară

În decembrie 2020, în timp ce se uitau la serialul lor preferat, Peter Marshall a cerut-o pe Lisa de soție. Uitase că erau deja căsătoriți.

După ce a fost diagnosticat cu Alzheimer, în urmă cu trei ani, Peter, de 56 de ani, a început să își piardă amintirile, inclusiv cele legate de povestea sa de iubire cu Lisa.

A uitat prima lor întâlnire, primul lor sărut și căsătoria lor din urmă cu 12 ani.

„Mi se rupe inima”, a declarat Lisa, care este în vârstă de 54 de ani, pentru CNN. „Ne-am făcut amintiri noi. Însă este foarte dificil, pentru că am tot timpul tendința să îi spun: «Îți amintești când…» Vreau să îmi amintesc împreună cu el, însă Peter nu își mai aduce aminte de nimic acum. Cu atât mai puțin ce s-a întâmplat în urmă cu douăzeci de ani.”

Când o întrebi ce iubește mai mult la soțul ei, Lisa își stăpânește cu greu lacrimile: „Felul în care mă iubește. Este atât de atent, de blând, de amuzant și de romantic…”

Peter și Lisa Marshall s-au cunoscut când erau vecini în Pennsylvania. În acea perioadă, amândoi erau căsătoriți cu câte o altă persoană și aveau fiecare familia lui.

Însă au devenit prieteni și au rămas apropiați până când Peter s-a mutat în Connecticut.

Au luat din nou legătura după un an, în timp ce amândoi erau pe cale să divorțeze. După o singură întâlnire, Lisa și Peter au devenit de nedespărțit.

Înainte de a se căsători, în 2009, cei doi au trăit o relație la distanță timp de opt ani, până când toți copiii lor au intrat la universitate.

În aprilie 2018, diagnosticul de Alzheimer pentru Peter cade ca un trăznet. Prima oară când a uitat cine era Lisa, se aflau la locuința lor de pe malul mării.

„În timp ce ne întorceam acasă, Peter îmi dădea indicații și îmi spunea: «Ăsta e drumul spre casa mea. Fă la dreapta, ca să ajungem la mine», ca și cum aș fi fost o necunoscută”, își amintește Lisa.

„Când am ajuns, mi-a deschis ușa și mi-a arătat locuința noastră. Era adorabil, însă mă așteptat să revină la realitate… Nu s-a mai întâmplat asta.”

În decembrie 2020, privind la o scenă de căsătorie dintr-un serial TV, Lisa a început să plângă. Peter s-a uitat atunci lung la ea și deodată, cu un zâmbet larg pe chip, i-a propus: „Hai să ne căsătorim!”

„Era atât de emoționant. Se îndrăgostise de mine a doua oară. Mă simt ca o prințesă, ca Cenușăreasa. Sunt fata cea mai norocoasă din lume”, a declarat Lisa, care nu a vrut să rateze ocazia de a-și crea o nouă amintire cu soțul ei.

Pe 26 aprilie, Peter și Lisa s-au întâlnit pentru a doua oară la altar și și-au reînnoit jurămintele.

„Fiecare moment era mai magic decât cel dinainte”, a povestit Lisa. „Peter era atât de fericit. În timpul jurămintelor, mi-a zis doar atât: «Lisa, te iubesc!» Era tot ce aveam nevoie. Vom fi împreună până la sfârșit. Nimic nu ne poate despărți. Nimic.”

În timp ce starea lui Peter se degradează, Lisa are un blog și o pagină Facebook pentru susținerea altor persoane care, asemenea ei, îi ajută pe apropiații care suferă de Alzheimer.

Registration

Aici iti poti reseta parola