Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Umbre umane „gravate” în piatră de bombele atomice lansate asupra Japoniei
Articole online

Umbre umane „gravate” în piatră de bombele atomice lansate asupra Japoniei

umbră

Umbre umane „gravate” în piatră de bombele atomice lansate asupra Japoniei

La 6 august 1945, Statele Unite au lansat bomba atomică Little Boy asupra Hiroshimei. Trei zile mai târziu, forțele țării au aruncat alta, supranumită Fat Man, peste Nagasaki. Explozia provocată de Little Boy a fost echivalentă cu 15.000 de tone de TNT, în timp ce cea a lui Fat Man a fost egală cu 21.000 de tone.

Ambele au trimis un puls de energie termică în orașele respective, aplatizând aproximativ cinci și, respectiv, trei mile pătrate. Exploziile au fost create prin fisiune nucleară – atunci când un neutron lovește nucleul unui atom greu, cum ar fi Uraniul-235 din Little Boy sau Plutoniul-239 din Fat Man, rupând nucleul elementului și eliberând o cantitate mare de energie.

La Hiroshima, aproximativ 70.000-135.000 de persoane au murit fie instantaneu, fie din cauza efectelor otrăvirii cu radiații în lunile care au urmat lansării lui Little Boy. La Nagasaki, au murit aproximativ 60.000-80.000 de persoane. La scurt timp după aceea, la 15 august, împăratul Hirohito a anunțat capitularea Japoniei. Declarația oficială a fost semnată la 2 septembrie 1945.

Banca Sumitomo

Sucursala din Hiroshima a Băncii Sumitomo a fost construită în 1928 din beton armat. Pe 6 august 1945, aceasta plănuia să se deschidă ca de obicei. Mai mulți muncitori sosiseră deja și se pregăteau să întâmpine patronii, în timp ce alții erau încă pe drum. Ușile nu se deschiseseră încă pentru public.

În acea dimineață, o persoană neidentificată era așezată pe treptele de piatră de la intrarea în bancă, așteptând ca aceasta să se deschidă. La ora 8:15 AM, Little Boy a fost lansat de pe Boeing B-29 Superfortress Enola Gay și, 45 de secunde mai târziu, a detonat la 260 de metri distanță.

Exteriorul băncii a rămas relativ intact, având în vedere că o bombă atomică a explodat atât de aproape de ea. Cu toate acestea, interiorul a fost complet distrus. Dintre angajații care se aflau deja înăuntru și cei care se îndreptau spre locul de muncă, 29 au fost uciși pe loc, iar mulți dintre supraviețuitori au murit ulterior din cauza radiațiilor.

muzeu

Umbra umană pe treptele Băncii Sumitomo

Ce s-a întâmplat cu persoana necunoscută de pe treptele Băncii Sumitomo? Când Little Boy a fost detonat, fie au fost uciși instantaneu, fie nu s-au mai putut mișca înainte de a muri. Mulți au crezut că au fost vaporizați de bombă, dar un astfel de eveniment a fost dovedit științific ca fiind imposibil. În schimb, temperatura de la suprafața solului, care se estimează că a variat între 3.000 și 4.000 de grade Celsius, a făcut probabil ca individul să se inflameze grav și să i se ulcereze pielea.

Interesant este faptul că în locul în care se afla persoana a rămas un semn negru. Aceasta a devenit de atunci cunoscută sub numele de „Umbra umană gravată în piatră” – sau „Umbra umană a morții” – și este una dintre multele din Japonia despre care se crede că ar fi reziduul lăsat în urmă de cei care au fost uciși instantaneu de bombele atomice.

Aceste umbre au fost provocate de căldura radiantă a bombelor lansate asupra Japoniei, care a decolorat suprafețele din jurul oamenilor și obiectelor, acestea acționând involuntar ca scuturi împotriva expunerii. În realitate, acele pete negre sunt adevărata culoare a împrejurimilor înainte de detonarea lui Little Boy și Fat Man.

După cum explică Institutul Cultural Google:

„Primind razele direct, victima trebuie să fi murit pe loc din cauza arsurilor masive. Suprafața treptelor de piatră din jur a devenit albicioasă din cauza razelor de căldură intensă. Locul în care se afla persoana a devenit întunecat ca o umbră”. Deoarece fiecare bombă a provocat o căldură și o lumină intensă care a explodat spre exterior din punctul de implozie, orice persoană sau obiect aflat între ea și suprafețele din jur a creat o umbră.

Treptele de la Banca Sumitomo sunt acum expuse

În Hiroshima și Nagasaki au continuat să se producă decese din cauza expunerii la radiații timp de șapte-opt săptămâni după lansarea bombelor atomice, iar reconstrucția orașelor a durat aproximativ doi ani. Cu toate acestea, urmările bombelor atomice au fost vizibile încă mult timp după aceea.

Întrucât structura Băncii Sumitomo rămăsese în mare parte nevătămată, instituția a fost reconstruită în același loc. Umbra umană gravată în piatră a devenit ulterior un punct de reper, iar angajații au luat măsuri pentru a o proteja. În 1959, banca a montat un gard în jurul locului unde se afla umbra umană, iar opt ani mai târziu a acoperit-o cu sticlă pentru a preveni orice deteriorare ulterioară.

În 1971, Sumitomo Bank a trecut prin renovări, iar treptele au fost îndepărtate și donate Muzeului Memorial al Păcii din Hiroshima. De atunci, au fost restaurați pentru a inversa o parte din eroziunea care a avut loc, iar în prezent sunt expuși ca o amintire a efectelor războiului nuclear.

„Cred că este foarte important să nu uităm de consecințele utilizării armelor nucleare”, a declarat Alex Wellerstein, profesor asistent de studii științifice și tehnologice la Stevens Institute of Technology din New Jersey.

„Este foarte ușor să privim aceste arme ca pe niște instrumente de statalitate și nu ca pe niște arme de distrugere în masă. Umbrele nucleare servesc drept un puternic memento al costului uman al utilizării [armelor atomice]”.

Registration

Aici iti poti reseta parola