Evenimentul Istoric > Articole online > Ultima demență a progreșiștilor. Acum li s-a pus pata pe cântecele patriotice
Articole online

Ultima demență a progreșiștilor. Acum li s-a pus pata pe cântecele patriotice

În cele din urmă, BBC a anunţat luni seară programul pentru ultima seară a galei sale „revizuite”, care va avea loc în acest an în format online din cauza restricţiilor asociate pandemiei de COVID-19.

BBC a precizat că acel concert va include „cântece familiare şi patriotice, precum Jerusalem şi imnul naţional, şi va integra momente noi care captează atmosfera acestei perioade unice, precum You’ll Never Walk Alone, prezentând un eveniment emoţionant şi cuprinzător pentru 2020″.

Programul va conţine, de asemenea, „noi versiuni orchestrale” pentru Land of Hope and Glory şi Rule Britannia!, au precizat reprezentanţii grupului BBC.

Intervenția guvernului

Eventuala renunţare la aceste cântece patriotice a determinat Guvernul de la Londra să adopte o poziţie oficială pentru a le lua apărarea.

„Deşi Boris Johnson înţelege emoţia puternică provocată de aceste discutii”, el consideră totuşi că „noi trebuie să atacăm fondul problemelor, nu anumite simboluri”, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic citat de Agerpres.

Potrivit ministrului Culturii, Oliver Dowden, „naţiunile încrezătoare şi orientate spre viitor nu îşi şterg trecutul”.

Pe Twitter, ministrul britanic a declarat că aceste două imnuri reprezintă „momente forte” pentru ultima seară din gala BBC Proms. El a adăugat că a transmis reprezentaţilor BBC îngrijorările sale legate de eventuala suprimare din program a celor două fragmente muzicale.

Potrivit Sunday Times, dirijoarea invitată Dalia Stasevska era de părere că a sosit timpul „să fie adusă o schimbare” la BBC Proms, însă acea declaraţie a artistei i-a adus numeroase critici.

„Regretăm profund atacurile la persoană complet nejustificate care au vizat-o pe Dalia Stasevska (…) pe reţelele de socializare şi în alte medii”, a reacţionat grupul BBC, subliniind că deciziile referitoare la gala Proms „sunt luate de BBC după consultări cu toţi artiştii implicaţi”.

Universul muzicii clasice a fost mult timp asociat cu un public majoritar caucazian şi masculin, fapt ilustrat în special de ultima seară din gala BBC Proms.

BBC a precizat însă că a depus eforturi în ultimii ani pentru ca aceste concerte să devină mai reprezentative pentru structura reală a populaţiei britanice.

În ultima seară a galelor BBC Proms, cântecele Rule Britannia! şi Land Of Hope And Glory, care celebrează identitatea britanică, sunt intonate de mii de persoane din public, care agită steaguri în culorile drapelului naţional, supranumit „Union Jack”.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola