Mariajul său cu actriţa Jiang Qing s-a transformat cu timpul în parteneriat politic, iar liderul comunist chinez, precum foştii împăraţi, nu avea nicio reţinere în a aduna ca într-un insectar cuceririle de-o noapte, mai ales în timpul deplasărilor prin ţară, la bordul trenului său special, scrie Le Point.
În 1962 o întâlneşte pe Zhang Yufeng (Phoenix din jad), membră a trupei de dansatoare a Armatei Populare de Eliberare, o companie care cu siguranţă i-a dat aripi Marelui Cârmaci.
La cei 20 de ani ai săi i-a aţâţat simţămintele bătrânului lider de 70 de ani, care decide să o ţină în permanenţă alături, ba în faimosul tren, ba în reşedinţa sa oficială, la Beijing, în camera sa-birou, construită în apropierea unei piscine, unde îşi petrecea majoritatea timpului îmbrăcat într-un halat de baie.
De la dansatoare, Zhang Yufeng a devenit rapid guvernantă a Marelui Cârmaci, apoi secretară exclusivă, după cum relatează sinologul Alain Roux într-o lucrare colectivă intitulată „Enigmele istoriei lumii”.
„Ea îl asista pe Mao în viaţa cotidiană, îi selecta vizitatorii şi îi citea fragmente din presa chineză şi străină, precum şi documente interne de partid”, detaliază Alain Roux.
Când Zhang Yufeng a trântit într-o bună zi uşa, şi a plecat la mama ei, Mao a ajuns să îi ceară soţiei sale, Jiang Qing, să o convingă să rămână alături de el!
La începutul anilor 1970, sănătatea liderului chinez era în declin: slăbit de crize de tuse, handicapat de cataractă, victimă a tremurului şi a paraliziilor, Mao nu mai era decât umbra a ceea ce fusese.
Medicii l-au diagnosticat cu maladia Charcot în 1974, cu doi ani înaintea morţii sale.
În palatul prezidenţial, tânăra amantă devine guvernantă full time: îl ajută să se mişte, îi dă să mănânce hrană pasată, se uită cu el la filme western, cu Charlie Chaplin sau filme de capă şi spadă, preferatele lui, sorbind din păhărele cu alcool din orez.
Misiunea ei de înger păzitor trece graniţa politicii: tânăra cunoaşte secretele puterii, îi face lectura liderului, devine singura persoană care poate descifra bâlbâielile liderului comunist care nu se mai putea exprima clar.
Pentru a aproba o decizie dădea cel mai des din cap, iar când începea să mişte din buze, Zhang Yufeng era acolo, pentru a traduce gândurile tiranului.
Timp de patru ani, ţara, care trecea prin lupte de putere, a rămas suspendată de enigmaticele cuvinte ale liderului muribund, traduse de tânăra lui concubină.
Care a fost adevărata putere politică a lui Phoenix din jad?
Potrivit lui Alain Roux, conştientă de context şi de pericole, aceasta din urmă a făcut eforturi de a rămâne neutră şi imparţială.
Dar proximitatea ei cu Mao a făcut din ea un martor de primă mână, mai ales când a transcris testamentul lui politic cu câteva luni înaintea morţii Marelui Cârmaci.
Ea a fost în acelaşi timp un vector indispensabil între Mao şi partid.
Istoria va mai reţine un detaliu: această soţie oficioasă (şi nu oficială) fost cea care a precipitat moartea dictatorului, certându-se puternic cu el cu patru luni înainte de moartea acestuia şi provocându-i un infarct miocardic, care i-a afectat inima şi slăbit sănătatea. Fâcând, astfel, un ultim serviciu celor ambiţioşi – printre care Deng Xiaoping – care aşteptau răbdători să le vină rândul să preia puterea.
Din 1935, Mao Zedong a fost lider al Partidului Comunist Chinez și, în această calitate, după 1949 – șeful de facto al statului.
Campaniile inițiate de el, precum Marele salt înainte, ca și Revoluția Culturală, au avut consecințe catastrofale, estimându-se că au provocat moartea a 40-70 milioane de oameni.
În consolidarea regimului comunist în China, Mao s-a bazat pe țărănime și pe cultul personalității.
Contribuțiile sale aduse teoriei marxist-leniniste, strategiile sale militare și politicile sale comuniste sunt cunoscute colectiv sub numele de maoism.
Potrivit Guiness World Records, în timpul regimului lui Mao au murit între 32,25 şi 61,7 milioane de oameni. Cotidianul francez Le Figaro estimează că numărul este mult mai mare, de circa 63.700.000 de oameni.
Site-ul history.info notează că Mao este, probabil, cel mai mare criminal din istorie.