Evenimentul Istoric > Articole online > Ucigașa asiatică este data în urmărire în SUA
Articole online

Ucigașa asiatică este data în urmărire în SUA

Nu se cunoaşte cum a reuşit să ajungă în Statele Unite, dar autoritățilre au lansat o campanie prin care publicul este îndemnat să semnaleze prezenţe suspecte.

Viespea asiatică gigantică, considerată de specialişti cea mai mare din lume şi supranumită „viespea ucigaşă”, a fost reperată pentru prima dată pe teritoriul american, suscitând teamă în special în rândul apicultorilor.

Două exemplare au fost descoperite în decembrie 2019 în statul Washington, în nord-vestul Statelor Unite, în apropierea graniţei cu Canada.

După această descoperire de rău augur, oamenii de ştiinţă au luat măsuri pentru eliminarea insectei invazive înainte ca aceasta să se stabilească în această zonă, transmite Agerpres.

Nu se cunoaşte în acest stadiu cum a reuşit să ajungă în Statele Unite această viespe gigantică (Vespa mandarinia), care poate atinge dimensiuni de aproape cinci centimetri.

Via Franța

Distinctă de viespea gigantică, viespea asiatică cu picioare galbene (Vespa velutina nigrithorax), care a început să colonizeze o parte din Europa de Vest, a ajuns cel mai probabil în acest teritoriu în 2004 într-un încărcătură de obiecte din lut din China, livrată în sud-vestul Franţei, de unde insecta s-a răspândit.

Experţii estimează că în nord-vestul Statelor Unite ar exista mai multe exemplare de viespe gigantică în afara celor două reperate anul trecut şi au lansat o campanie prin care publicul este îndemnat să semnaleze prezenţa tuturor himenopterelor suspecte.

În Japonia, unde insectele sunt vânate uneori pentru a fi mâncate, în jur de 30 până la 50 de persoane mor anual după ce au fost înţepate de aceste viespi uriaşe.

Aceste viespi gigantice reprezintă o ameninţare în special pentru coloniile de albine, aflate deja în declin accentuat în multe zone ale lumii.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola