Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Uciderea câinelui nebun din Orientul Mijlociu
Articole online

Uciderea câinelui nebun din Orientul Mijlociu

Excentricul dictator în vârstă de 69 de ani, care a venit la putere într-o lovitură de stat din 1969, a condus un guvern care a fost acuzat de numeroase încălcări ale drepturilor omului împotriva propriilor săi compatrioți și a fost legat de atacuri teroriste, inclusiv doborârea unui avion Pan Am în 1988 în zona Lockerbie din Scoția.

Gaddafi, care s-a născut într-o familie de beduini în iunie 1942, a învățat la Academia Militară Regală din Benghazi și și-a perfecționat pregătirea militară în Marea Britanie.

La 1 septembrie 1969, el a condus o lovitură de stat care l-a răsturnat pe monarhul pro-occidental al Libiei, regele Idris, care era plecat din țară. Gaddafi a apărut ca șef al noului guvern revoluționar, care a forțat în curând închiderea bazelor militare americane și britanice din Libia, a preluat controlul asupra industriei petroliere și a torturat și ucis disidenți politici.

De asemenea, a făcut încercări nereușite de a uni cu Libia cu alte națiuni arabe.

Gaddafi a început să finanțeze grupuri teroriste și de gherilă din întreaga lume, inclusiv Armata Republicană Irlandeză și Facțiunea Armatei Roșii din Germania de Vest.

Cartea verde

În plus, la mijlocul anilor 1970, Gaddafi, ai cărui adepți îl numeau „Frate conducător” și „Ghidul revoluției”, și-a publicat filosofia politică, care combina teoriile socialiste și islamice.

Cunoscută sub numele de Cartea verde, manifestul a devenit o lectură obligatorie în școlile libiene.

În anii 1980, tensiunile au crescut între Gaddafi și Occident. Libia a fost legată de explozia din aprilie 1986 dintr-un club de noapte din Berlinul de Vest, frecventat de personalul militar american.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola