Maiorul Tătărăscu îi telegrafiază Regelui Ferdinand: Una din pietre a lovit pe subsemnatul

 

Mitingurile și antimitingurile partidelor politice de la noi sunt nărav vechi, după cum se poate vedea și din relatarea ziarului Adevărul din 13 ianurie 1922:

Țărăniștii au ținut o mare întrunire la Drăgășani, una din vechile citadele liberale.

În jurul sălii de întrunire s-au adunat un mare număr de adversari ai lor, căutând să acopere, prin zgomotul ce făceau, cuvintele oratorilor.

Acești adversari nu puteau fi decât liberali, pentru că nici un alt partid n-avea interes, în momentul acela, să lovească în țărăniști.Întrunirea a continuat însă până la sfârșit.

Pietre și ciomege

La ieșirea publicului din sală, scandalagii s-au repezit asupra lui cu pietre și ciomege. A urmat o încăierare strașnică, inferiori în număr țăranilor, au fost siliți să se retragă.Între cei răniți este și maiorul Tătărăscu, fruntaș țărănist.Acesta a trimis următoarea telegramă regelui:M.S. Regelui Ferdinand

București

Cu onoare aduc la cunoștința majestății Voastre că delegații țărănimei din regiunea Drăgășani, întruniți într-o adunare sub președinția conducătorilor partidului țărănesc, Ion Mihalache și dr. N. Lupu, au fost atacați cu pietre de agenții plătiți și îndemnați de Ion Gh. Duca, fost sfetnic al Majestății Voastre.

Una din pietre a lovit pe subsemnatul. Ca fost ostaș credincios rănit în războiul pentru apărarea tronului Majestății Voastre, vă informez că, încă de pe acum, conducătorii partidului liberal, care trec în fața M.V. ca apărători ai ordinii sociale au început războiul civil.

Ștefan N. Tătărăscu,

fost maior activ, decorat pe front de Majestatea Voastră cu Steaua României, Coroana României, Legiunea de Onoare etc.

E de prisos să mai protestăm: partidele vechi nu vor cu niciu un preț să-și schimbe apucăturile.

Dar trebuie notat că tocmai partidul care face mai mult caz de „păstrarea ordinii” pune la cale sau tolerează fapte rușinoase ca aceea de la Drăgășani.