Evenimentul Istoric > Articole online > Trupul său a fost aruncat în foc, smoală, untdelemn încins: Fug de moartea cea veșnică și caut viață cea fără de moarte
Articole online

Trupul său a fost aruncat în foc, smoală, untdelemn încins: Fug de moartea cea veșnică și caut viață cea fără de moarte

Pentru că se arăta mărturisitor al învățăturii lui Hristos, a fost supus la diverse suferințe fizice din porunca guvernatorului Agripin: i s-au pus pe piept bucăți de fier încins, trupul sau a fost aruncat în foc, smoală, untdelemn încins etc.

După multe pătimiri, guvernatorul îl sfătuiește pe Platon „că e timpul să se abată de la moarte spre viață”, adică să se închine idolilor și să scape de moartea venită prin chinuri.

La auzul acestor cuvinte, Platon a răspuns:

„Bine mă înveți Agripine ca să mă abat de la moarte spre viață, căci fug de moartea cea veșnică și caut viață cea fără de moarte…

Nici focul, nici rănile, nici mânia fiarelor, nici tăierea mădularelor nu mă vor despărți pe mine de Dumnezeul cel viu; pentru că nu iubesc veacul acesta de acum, ci pe Hristosul meu, Care pentru mine a murit și a înviat”.

După ce a petrecut optsprezece zile fără mâncare și fără apă, i s-a tăiat capul.

Troparul Sfântului Mucenic Platon și al Sfântul Mucenic Român, diaconul

 Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevointele lor, cununile nesctricaciunii au dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugăciunile lor, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

 Condacul Sfântului Mucenic Platon

 Sfânta pomenirea ta lumea veselește, chemând pe toți în preacinstita biserica ta, unde acum cu bucurie adunându-ne, cântăm cu cântări și cu lumînări. Pentru această, Sfinte Platon, strigăm: izbăvește de vrăjmași pe poporul tău, sfinte.

Sursa: calendar ortodox.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola