Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Truman îi informează pe americani că nu mai au monopolul bombei atomice
Articole online

Truman îi informează pe americani că nu mai au monopolul bombei atomice

harry-truman

Într-o declarație atent formulată, președintele Harry S. Truman informează poporul american că sovieticii au explodat o bombă nucleară. Realizarea sovietică, cu ani înainte de ceea ce se credea posibil de majoritatea oficialilor americani, a provocat panică în guvernul american.

Statele Unite au dezvoltat bomba atomică în timpul ultimelor etape ale celui de-al doilea război mondial și au aruncat două bombe asupra Japoniei în august 1945.

Până la momentul bombardamentelor din Japonia, relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică se destrămaseră deja.

Mulți oficiali americani, inclusiv președintele Truman, ajunseseră să vadă monopolul atomic al Americii ca un atu valoros în războiul rece în curs de dezvoltare cu Rusia.

Majoritatea oficialilor americani și chiar majoritatea oamenilor de știință din Statele Unite au crezut că vor trece mulți ani până când sovieticii ar putea dezvolta o bombă atomică proprie și, până atunci, Statele Unite ar fi obținut o vastă superioritate numerică.

Cu toate acestea, la 3 septembrie 1949, oamenii de știință americani au înregistrat o activitate seismică în Uniunea Sovietică, care a fost, fără îndoială, rezultatul unui test nuclear subteran.

Truman, informat despre această realizare, a refuzat la început să creadă. El a ordonat consilierilor săi științifici și militari să verifice din nou datele. Odată ce au confirmat rezultatele, totuși, Truman a trebuit să se confrunte cu faptul că monopolul nuclear al Americii dispăruse.

De asemenea, el a trebuit să se confrunte cu sarcina de a informa poporul american. Pe 23 septembrie, el a emis o scurtă declarație presei. „Avem dovezi”, se spune în declarație, „că în ultimele săptămâni a avut loc o explozie atomică în URSS”.

Președintele a încercat să minimizeze gravitatea evenimentului, menționând că „era de așteptat dezvoltarea eventuală a acestei noi forțe de către alte națiuni. Această probabilitate a fost întotdeauna luată în considerare de noi”.

Ceea ce nu fusese luat în considerare de guvernul SUA era faptul că sovieticii, ca și americanii, au capturat mulți oameni de știință germani care lucraseră la dezvoltarea nucleară.

În plus, Statele Unite nu erau conștiente de scopul eforturilor de spionaj sovietic pentru a obține informații valoroase.

Cu ani înainte de ceea ce americanii credeau posibil, sovieticii explodaseră un dispozitiv nuclear. Truman a reacționat solicitând o reevaluare a politicilor Războiului Rece din America de către

Consiliul de Securitate Națională. Raportul, remis președintelui la începutul anului 1950, a cerut creșteri masive ale cheltuielilor militare și o accelerare dramatică a programului de dezvoltare a etapei următoare a armamentului nuclear – bomba cu hidrogen.

Registration

Aici iti poti reseta parola