Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Trei mumii egiptene antice au fost explorate folosind tehnologia modernă la începutul acestui an
Articole online

Trei mumii egiptene antice au fost explorate folosind tehnologia modernă la începutul acestui an

În timp ce în mod obișnuit mumiile sunt asociate cu sarcofagele, exemplele de aici sunt reunite puțin diferit. În ce fel? Trio-ul este ceea ce este cunoscut sub numele de mumii portret, care utilizează un design acoperit cu stuc.

În loc să fie sigilați în cutii, decedații sacri erau puși să se odihnească pe scânduri. Nu sună prea reverențial, dar rezultatul este frumos de văzut.

A fost implicat un ambalaj, dar și o cantitate de tencuială și detalii de aur, împreună cu impresia unui artist despre persoana din interior.

După cum s-a anunțat luna trecută, ei sunt un bărbat, o femeie și o adolescentă, fiecare cu o poveste interesantă de spus.

O echipă, inclusiv egiptologa dr. Stephanie Zesch, a supus corpurile la o scanare CT (tomografie computerizată), publicând concluziile în revista PLOS One.

Mumiile datează din perioada romană târzie (30 î.Hr. – 395 d.Hr.). Provenind din necropola Saqqara de lângă Cairo, au călătorit mult de-a lungul secolelor.

În 1615 compozitorul Pietro Della Valle a achiziționat cei doi adulți și le-a făcut o casă la Roma.

A fost prima dată când astfel de mumii au fost văzute pe tărâmurile europene.

Au fost luate dintr-un mormânt tăiat din stânca de la Saqqara, potrivit sciencetimes.com.

Până la sfârșitul secolului al XX-lea, perechea a fost supusă unei scanări cu raze X în noua locație a colecțiilor de artă de stat din Dresda, Germania.

Scriind în PLOS One, echipa a comentat: „Datorită corpurilor destul de slab conservate ale bărbatului și femeii de vârstă mijlocie, nu s-a putut stabili o tehnică specifică de mumificare artificială.”

Din fericire, s-a putut vedea suficient prin scanarea CT pentru a trage câteva concluzii.

Bărbatul are aproximativ 30 de ani. Unele oase sunt în dezordine, cu rupturi. Acest lucru sugerează că o persoană, probabil din secolul al XVII-lea, s-a purtat rău cu el.

În ceea ce privește femeia, ea pare să fie în vârstă mijlocie. Avea artrită la genunchiul stâng. Ambele au fost mumificate cu organele lor, cum se proceda atunci.

Moartea nu era o barieră în calea vieții egiptene antice.

Creierele cuplului au pierit. Cu toate acestea, materia cenușie a adolescentei este păstrată în mod rezonabil. Purta un ac de păr.

Ea a ajuns la Cairo, la Muzeul Antichităților Egiptene. Pe o notă morbidă, a fost afectată de o tumoare la nivelul coloanei vertebrale.

Cele două femei erau împodobite cu coliere de mărgele în interiorul tencuielii.

Sigiliile de mumificare sunt vizibile în scanări și acestea „par asemănătoare cu unghiile sau săgețile”.

În cazul femeii adulte, acestea erau „localizate lângă stomac”. Între timp, „la bărbat au fost descoperite și două obiecte de plumb”.

Referindu-se la descoperirile doctorului Zesch, Science Times scrie, „deoarece au existat dovezi ale unor cantități mici de substanțe de îmbălsămare, mumiile au rămas conservate printr-un proces de deshidratare folosind natron”. Natronul este o sare minerală.

Și identitățile lor?

Aceasta este o întrebare mai dificilă, deși scanarea din secolul al XXI-lea a produs unele rezultate, ajutând fără îndoială la studii viitoare. Oricine ar fi fost, trebuie să fi fost importanți pentru a primi acest tip de tratament.

Locul de odihnă original al mumilor din Saqqara – în apropierea capitalei antice Memphis, Greater Cairo – a intrat în era streamingului, grație serialului Netflix „Secretele mormântului Saqqara”.

Din fericire pentru industria turistică egipteană, în necropole au fost făcute recent numeroase descoperiri prețioase.

La un moment dat, o mumie a fost deschisă în fața presei. Reporterilor li s-a spus despre „un bărbat adult, poate în vârsta de 40 de ani, al cărui creier i-a fost scos prin nas ca parte a procesului de îmbălsămare”.

 

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola