Evenimentul Istoric > Articole online > Tragedia de Valentine’s Day care a marcat viața celui mai iubit președinte american
Articole online

Tragedia de Valentine’s Day care a marcat viața celui mai iubit președinte american

14 februarie a devenit o zi de tristă amintire pentru președintele american Theodore Roosevelt, considerat cel mai bun președinte al SUA din secolul al XX-lea.

Era anul 1884, iar acesta lucra în administrația statului New York și pregătea reforme guvernamentale când a fost anunțat că mama sa e pe moarte. Până a ajuns acasă, aceasta decedase de febră tifoidă.

În seara acelei zile, soția sa Alice Lee a murit de boala Bright, o afecțiune severă a rinichilor. Boala a fost cauzată sau agravată de faptul că Alice Lee născuse cu doar două zile în urmă o fetiță, numită tot Alice. Cuplul era căsătorit de patru ani.

Dubla tragedie l-a devastat. I-a obligat pe cei din jur să nu mai pronunțe numele soției, doar că fata nou-născută purta același nume, notează History.com.

S-a retras

El a decis să se retragă din politică, și-a abandonat fiica în grija surorii sale și s-a retras în teritoriile Dakota. A început să gospodărească o fermă, apoi a devenit șerif.

Și-a dedicat timpul liber pentru scris și citit. După ce un viscol i-a omorât majoritatea animalelor, el a decis în 1886 să revină în New York. S-a întors în politică și în viața fetiței sale.

Pe fondul războiului americano-spaniol din 1898, el a fost ales guvernator al New Yorkului și și-a depus candidatura pentru un post de vicepreședinte la nivel național pentru alegerile din 1900.

La Casa Albă

În urma decesului președintelui William McKinley, la doar un an de la preluarea celui de-al doilea mandat, Roosevelt s-a mutat la Casa Albă și a devenit președintele SUA pentru următorii opt ani.

Fiica sa Alice l-a tratat întotdeauna cu admirație și respect, însă în memoriile ei a notat că nu l-a putut ierta în totalitate pentru faptul că a abandonat-o pe când era doar un bebeluș.

Nu s-a adaptat ușor nici la decizia tatălui de a se recăsători în 1886 cu Edith și nici la prezența celor cinci frați vitregi.

Alice, problematica

Ca răzbunare, ea a adoptat o atitudine agresivă. Își enerva tatăl prin faptul că fuma și își petrecea nopțile în compania bărbaților.

Sursa citată amintește că a dat buzna de mai multe ori în biroul tatălui ei din Casa Albă, în timpul unor ședințe oficiale.

Roosevelt ar fi mărturisit apropiaților la un moment dat: “Pot controla o țară sau o pot controla pe Alice, dar nu pot să fac ambele în același timp”.

După plecarea tatălui de la Casa Albă, Alice a fost interzisă în cercurile înalte pentru reacțiile și comentariile ei nepotrivite.

Deși a fost căsătorită cu un politician important, ea a avut aventuri cu diverși senatori, tatăl biologic al fetei sale Paulina fiind senatorul William Edgar Borah.

A trăit cel mai mult

Dintre toți copiii lui Theodore Roosevelt, ea a trăit cel mai mult. A decedat în 1980 la vârsta de 96 de ani.

Theodore a decedat în 1919, dar a rămas în inimile americanilor, fiind considerat între primii cinci cei mai buni președinți din istoria SUA.

Chipul său se află pe memorialul de pe Mount Rushmore alături de președinții George Washington, Thomas Jefferson și Abraham Lincoln.

În 2001, el a fost decorat post-mortem de președintele Bill Clinton cu Medalia de Onoare, fiind singurul președinte american care obține această distincție.

ÎN IMAGINE: Alice Lee şi Theodore Roosevelt

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola