Evenimentul Istoric > Articole online > Trag tunurile, la Londra. Totul, pentru Regină. Încoronarea de pe 2 iunie
Articole online

Trag tunurile, la Londra. Totul, pentru Regină. Încoronarea de pe 2 iunie

Acum 68 de ani (1952) avea loc urcarea pe tron a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

La această dată, Regele George al VI-lea se stingea din viaţă şi era urmat la tron de fiica sa, Elisabeta.

Încoronarea a avut loc la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953.

Patruzeci şi una de salve de tun au fost trase joi la Londra pentru a marca împlinirea a 68 de ani de când Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii.

Militari din corpul de călărie al Artileriei Regale, purtând uniforme de gală, au pornit de la garnizoana Wellington şi au defilat prin faţa Palatului Buckingham până în Green Park, aflat în apropiere de reşedinţa oficială a suveranei.

71 de cai

Şaptezeci şi unu de cai au tractat şase tunuri din timpul Primului Război Mondial în partea de nord a parcului, unde militarii britanici au tras 41 de salve de tun.

Regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii.

Elisabeta a II-a deţine al doilea record de longevitate pe tronul britanic, după Regina Victoria, care a domnit 63 de ani şi şapte luni.

Conform tradiţiei, regina petrece această zi – care reprezintă comemorarea morţii tatălui ei, regele George al VI-lea – într-un cadru privat pe domeniul Sandringham, unde îşi petrece vacanţa de iarnă.

Record

Prinţesa Elisabeta avea vârsta de 25 de ani şi se afla la mii de kilometri de Londra, într-un turneu în ţările din Commonwealth alături de ducele de Edinburgh, mai exact în Kenya, în ziua în care tatăl ei a murit în somn în urma unui cancer pulmonar, la Sandringham, la 6 februarie 1952.

Regina britanică se află în prezent la doar doi ani distanţă de celebrarea Jubileului de Platină – 70 de ani de la urcarea pe tron.

Elisabeta a II-a domneşte de 24.837 de zile, iar pe durata domniei sale a sărbătorit deja Jubileele de Argint, de Aur, de Diamant şi de Safir.

Ea a devenit cel mai longeviv monarh în exerciţiu al Marii Britanii în septembrie 2015, când a depăşit precedentul record, deţinut de Regina Victoria.

Dificultăţi

Suverana britanică s-a confruntat cu o perioadă dificilă în ultimele săptămâni, în contextul în care ducele şi ducesa de Sussex se pregătesc să renunţe la viaţa regală.

Totodată, al doilea fiu al reginei, ducele de York, a fost somat să se prezinte în faţa anchetatorilor de la FBI în Statele Unite.

Prinţul Andrew, care va împlini 60 de ani în această lună, a renunţat la îndatoririle sale regale în noiembrie, după un interviu dezastruos acordat publicaţiei Newsweek, în care a vorbit despre prietenia sa cu magnatul Jeffrey Epstein, condamnat pentru comiterea unor infracţiuni sexuale.

Regina se întoarce de obicei la Londra la scurt timp după această aniversare specială.

Registration

Aici iti poti reseta parola