Evenimentul Istoric > Articole online > Toți pasagerii de pe TITANIC au fost salvați! Bunica știrilor false s-a născut în America. Documente din epocă
Articole online

Toți pasagerii de pe TITANIC au fost salvați! Bunica știrilor false s-a născut în America. Documente din epocă

Catastrofa s-a consumat pe 14 aprilie 1912. Din cele 2228 de persoane aflate oficial la bord, 1514 au pierit în apele înghețate. Astea sunt datele pe care le poate găsi oricine, dar aceste adevăruri crunte și clare nu au apărut din prima clipă. Dimpotrivă, dat fiind faptul că sute de oameni au putut urca pe bărcile de salvare și că ei au fost găsiți de nava Carpathia, inițial s-a crezut că toți au fost salvați.

Cruntul adevăr avea să fie descoperit de celelalte nave care au pornit spre locul naufragiului. Titanicul a fost înghițit de ape.

Primele știri, transmise de pe Carpathia au fost crezute de ziariștii de pe malul american al oceanului și pentru că primiseră asigurări din partea armatorului, White Star Line, că Titanicul nu se poate scufunda.

Așa cum vedeți dintr-o sinteză de presă din data de 15 aprilie 1912, omenirea a răsuflat ușurată la primele vești, dar apoi aveau să sosească știri tot mai întunecate.

Pe 16 februarie 1912, dimensiunile dramei erau deja conturate și ele aveau să fie descrise din plin de ziarele de pe ambele maluri ale Atlanticului!

Cu o zi înainte, însă, ziarele americane titrau: ”Titanicul s-a scufundat. Nu sunt pierderi de vieți. Coliziune cu un iceberg. Cea mai mare navă din lume. 2.358 de vieți în pericol. Goana navelor pentru a salva. Toți pasagerii au fost luați.”

”Pachebotul White Star Titanic, cea mai mare navă din lume, aflată în voiajul inaugural cu 2353 de pasageri și echipaj, s-a ciocnit de un iceberg în largul Atlanticului, la ora 10.25 PM, duminică (aproximativ ora 2.00 AM, ora englezească).

S-a scufundat la 2.20 după-amiază.

Nu s-a pierdut nicio viață:”

Documentul pe care vi-l prezentăm astăzi, o sinteză a presei din acea zi îndoliată, continuă cu alte relatări din ziarele americane:

”Aseară târziu, biroul White Star Line din Liverpool a anunțat: Căpitanul Haddock de pe Olympic (nava geamănă a Titanicului n.n.) a telegrafiat biroului nostru din New York că nava Parisian raportează că pachebotul Carpathia acordă ajutor celor de pe Titanic. Carpathia a salvat 20 de bărci pline cu pasageri. Baltic se întoarce să acorde ajutor. S-a mai raportat că toți pasagerii au fost salvați și că Virginia tractează Titanicul spre Halifax.”

”Montreal, luni seară:

Acum este confirmat că toți pasagerii de pe Titan au fost transbordați pe navele Parisian, de la Allen, și Carpathia, de la Cunarder.”

Peste doar câteva ore, informațiile aveau să fie declarate false și au început protestele de stradă în fața birourilor White Line din New York și Liverpool.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola