Evenimentul Istoric > Articole online > Ti-au fost incalcate drepturile omului? Apeleaza la un avocat specializat CEDO
Articole online

Ti-au fost incalcate drepturile omului? Apeleaza la un avocat specializat CEDO

Cu siguranță ai auzit discutându-se despre CEDO și de faptul că mulți dintre români au reușit să își găsească acolo dreptatea de care se simțeau văduviți în țara noastră. Dar, totuși, știi ce înseamnă exact CEDO și când poți apela la ea? Dacă ai nevoie de mai multe informații, atunci citește rândurile următoare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Prin CEDO se înțelege, de fapt, o prescurtare de la denumirea Curții Europene a Drepturilor Omului, adică un fel de instituție care analizează cazurile de încălcare a drepturilor omului. Pentru cei care vor să ajungă aici în căutarea dreptății, au nevoie de o plângere care poate fi depusă doar printr-un avocat Bucuresti specializat CEDO.

Atenție însă: CEDO nu trebuie confundată cu o instanță de judecată, de aceea nu emite hotărâri care pot fi puse în executare cu ajutorul dat de un executor. Concluziile acesteia referitor la fiecare caz în parte sunt notificate către Guvernul României.

Nu orice plângere poate fi trimisă către CEDO

Pentru că este vorba despre o instanță internațională, aceasta nu acceptă chiar orice plângere, ci doar pe cele care sunt depuse de persoanele care consideră că li s-au încălcat drepturile care sunt prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În niciun caz plângerea CEDO nu trebuie să fie un fel de cale de atac pe care o iei împotriva hotărârilor care au fost deja pronunțate de instanțele de judecată din țară. Acestea pot doar să recunoască dreptul la anumite despăgubiri al celor care au depus plângerea pentru încălcarea unor drepturi.

Există și unele cazuri în care persoana, ca urmare a unei decizii favorabile din partea CEDO, să solicite în fața instanțelor din țară o cale extraordinară de atac. Astfel de detalii se discută cel mai bine cu avocatul ales, care trebuie să fie foarte bine familiarizat cu tot ce înseamnă CEDO și cum trebuie să se procedeze, mai apoi, în țară. 

Ce stabilește CEDO

Pentru a înțelege mai bine, trebuie să reții că, de fapt, CEDO stabilește clar dacă a fost sau nu încălcat un drept menționat în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, de către un stat membru.

Atunci când plângerea se confirmă și există un drept încălcat, atunci statul respectiv va avea obligația de a plăti despăgubiri către cel care a depus plângere – se numește partea prejudiciată. Cu toate acestea, hotărârea care a fost pronunțată de instanța de judecată a țării respective nu va fi modificată.

Și atunci, cum ne ajuta asta? Simplu: ulterior, în țara respectivă, după ce a fost primit răspunsul favorabil din partea CEDO există posibilitatea să se deschidă o nouă cale de atac, prin care se cere, și de cele mai multe ori se reușește, anularea hotărârii inițiale a instanței.

Este nevoie obligatoriu de un avocat expert CEDO?

Nu este chiar atât de simplă procedura de a depune o plângere la CEDO, și de aceea chiar este nevoie de sprijinul unui avocat. În plus, plângerea trebuie depusă în mod corect, pentru că în caz contrar aceasta nici mîcar nu va fi luată în seamă, și chiar nu îți dorești să se ajungă aici.

Un avocat Bucuresti care este specializat în plângeri CEDO știe exact care este regulamentul corect de redactare a unei plângeri, unul care este foarte complex, și nu seamănă aproape deloc cu o cerere clasică depusă la instanțele de pe teritoriul țării noastre, unde lucrurile sunt ceva mai simple.

O plângere CEDO trebuie în mod obligatoriu să îndeplinească mai multe condiții bine stabilite, și dacă vrei ca să îți găsești dreptatea, important este în primul rând ca această cerere să fie conformă.

Aici intervine rolul pe care îl are un avocat cu experiență în plângeri CEDO, deoarece acesta va știi cum să te îndrume, să te ajute cu redactarea ei și apoi, în final, dacă totul este în regulă, să o susțină în fața Curții.

Nu se atacă hotărârea, ci procedura !

Este normal, pentru că nu știi exact cum funcționează lucrurile, să ai impresia ca la CEDO lucrurile merg exact ca la orice instanță de judecată din țară, și de aceea nu ai nevoie neapărat de un avocat cu experiență, ci de orice reprezentant al legii care să te ajute.

Nu, dimpotrivă, lucrurile nu stau deloc așa. Prin depunerea acelei cereri sau plângeri la CEDO nu este atacată hotărârea instanței de judecată din țară, ci se atacă procedura care a fost încălcată de către instanța națională, și care se poate încadra într-o încălcare a unuia dintre drepturile fundamentale.

Și, chiar dacă ne repetăm, trebuie să știi că nu orice avocat are experiența necesară să te ajute. Doar cei care au mai mult de 8 ani de practică au dreptul să pună concluziile în fața CEDO. Mai exact, avocatul specializat în CEDO este obligatoriu să aibă dreptul în țară să depună concluzii în fața Curții Constituționale a României, și abia apoi te poate reprezenta în fața CEDO.

15 milioane de euro, sancțiunea cea mai dură pentru România

În luna octombrie a anului trecut, țara noastră a primit cea mai dură sancțiune din partea CEDO. Mai bine de 15 milioane de euro trebuie achitate către casele proprietarilor confiscate abuziv pe timpul comuniștilor, și care ulterior, după Revoluția din 89, au fost vândute chiriașilor.

Din păcate, România se află pe un loc nu prea onorabil referitor la numărul de plângeri, dar și de condamnări, raportate la numărul total al populației, ceea ce ne arată situația gravă a justiției naționale.

Registration

Aici iti poti reseta parola